Prin IMM Invest a fost creat cel mai mare parteneriat public-privat


Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Na┼úional de Garantare a Creditelor pentru ├Äntreprinderile Mici ╚Öi Mijlocii (FNGCIMM) ÔÇô o institu╚Ťie financiar─â nebancar─â, aflat─â pe pia╚Ť─â de 20 de ani -, a vorbit ├«ntr-un interviu la G├éNDUL EXCLUSIV despre sprijinul acordat ├«n to╚Ťi ace╚Öti ani, at├ót mediului antreprenorial, c├ót ╚Öi persoanelor fizice. Dumitru Nancu a amintit despre InvestEU, cel mai mare program de investi╚Ťii al Comisiei Europene, despre programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ, despre IMM Invest Plus ÔÇô o umbrel─â mare, ni╚Öat─â pe fiecare sector de activitate, dar ╚Öi despre IMM Prod, o solu╚Ťie g├óndit─â pentru industrializarea Rom├óniei.

Directorul general al Fondului Na┼úional de Garantare a spus c─â principalul scop al programul InvestEU este de a lua presiunea de pe datoria public─â a Rom├óniei ╚Öi de a o duce pe datoria public─â a Comisiei Europene (CE), ceea ce este cunoscut ╚Öi sub denumirea de garan╚Ťie indirect─â a CE.

Dumitru Nancu a vorbit aplicat ╚Öi cu exemple concrete despre ce ├«nseamn─â strategii, costuri, investi╚Ťii, ├«ntr-o lume care baleiaz─â ├«ntre crize economice ╚Öi transform─âri financiare.

ÔÇ×├Än fiecare an, mergem ├«n teritoriu. Anul acesta, mi-am propus ca, p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui semestru, s─â fiu ├«n fiecare jude╚Ť, s─â vorbim cu antreprenorii, dar mai ales cu b─âncile, pentru c─â, la nivel local, rela╚Ťia ├«ntre banc─â ╚Öi antreprenor este mai dificil─â dec├ót cea la nivel centralÔÇŁ, sus╚Ťine Dumitru Nancu.

Acord de parteneriat ├«ntre Fondul Na╚Ťional de Garantare ╚Öi CE

ÔÇ×InvestEU, cel mai mare program de investi╚Ťii al Comisiei Europene. Ce dorim s─â facem prin acest program? S─â lu─âm presiunea de pe datoria public─â a Rom├óniei ╚Öi s─â o ducem pe datoria public─â a comunit─â╚Ťii europene. Se nume╚Öte garan╚Ťie indirect─â a Comisiei Europene. Suntem ├«n negocieri cu Comisia.

Noi sper─âm ca, p├ón─â la sf├ór╚Öitul lunii mai, s─â semn─âm un acord de parteneriat ├«ntre Fondul Na╚Ťional de Garantare ╚Öi Comisia European─â, astfel ├«nc├ót s─â ├«nlocuim presiunea pe bugetul de stat ╚Öi s─â ├«l ducem pe bugetul Comisiei Europene. ╚śi aici introducem un nou produs.

Singurul produs care ne lipse╚Öte este garan╚Ťia-portofoliu, adic─â mandat─âm institu╚Ťia financiar─â s─â dea numele ╚Öi contul fondului, s─â nu mai fie nevoie s─â vin─â dosare la Fondul de Garantare. Deci, practic, lucr─âm cu mandatari pe institu╚Ťiile financiar-bancare. Atunci, b─âncile vor fi mult mai aproape de IMM-uri, practic facem o descentralizareÔÇŁ, a explicat directorul Fondului Na┼úional de Garantare a Creditelor pentru ├Äntreprinderile Mici ╚Öi Mijlocii.

ÔÇťTrei din patru locuin╚Ťe, achizi╚Ťionate prin ┬źPrima cas─â┬╗, actuala ┬źNoua cas─â┬╗ÔÇŁ

Dumitru Nancu a mai spus c─â, ├«ncep├ónd din 2020, Fondul Na╚Ťional de Garantare a creat cel mai important instrument financiar pentru ├«ntreprinderile mici ╚Öi mijlocii din Rom├ónia, at├ót la nivel na╚Ťional, c├ót ╚Öi la nivelul Comisiei Europene.

Directorul general al Fondului Na┼úional de Garantare a vorbit ╚Öi despre importan╚Ťa programului ÔÇ×Noua cas─âÔÇŁ, un produs etalon, cu o istorie de peste 15 ani.

ÔÇŁDe 20 de ani, Fondul Na╚Ťional de Garantare a Creditelor pentru ├Äntreprinderi Mici ╚Öi Mijlocii a fost singura institu╚Ťie financiar─â dedicat─â ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii, cea care are singura continuitate de fond de garantare pentru IMM-uri ╚Öi bine├«n╚Ťeles programul pentru persoane fizice ┬źPrima cas─â┬╗, actualul ┬źNoua cas─â┬╗, cu o istorie de peste 15 ani.

335.000 de rom├óni au achizi╚Ťionat un imobil prin programul ┬źPrima cas─â┬╗, practic un produs etalon al Fondului Na╚Ťional de GarantareÔÇŁ, a precizat Dumitru Nancu.

ÔÇ×Prin IMM Invest a fost creat cel mai mare parteneriat public-privat din Rom├óniaÔÇŁ

Dumitru Nancu a explicat ╚Öi ce ├«nseamn─â IMM Invest Plus, un program accesat de peste 15% din mediul de afaceri activ din Rom├ónia. Acesta sus╚Ťine c─â, prin programul Fondul Na╚Ťional de Garantare, prin IMM Invest, a fost creat cel mai mare parteneriat public-privat din Rom├ónia.

ÔÇ×Programul IMM Invest, care a ajuns la cea de-a treia edi╚Ťie IMM Invest Plus, este un program accesat de peste 15% din mediul de afaceri activ din Rom├ónia. Am ajuns la peste 60.000 de ├«ntreprinderi mici ╚Öi mijlocii care au accesat acest program. Am deschis acum, la ├«nceput de an, a patra edi╚Ťie, pentru IMM Invest Plus, ╚Öi sper─âm ca, p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui an, s─â ne atingem targetul de cel pu╚Ťin 100.000 de IMM-uri care s─â beneficieze de acest program. (ÔÇŽ)

Ne-am g├óndit c─â aceste instrumente financiare nu trebuie s─â aib─â presiune pe bugetul de stat, care este pentru cheltuielile curente ale administra╚Ťiei. Pe c├ónd noi, prin programul Fondul Na╚Ťional de Garantare, prin IMM Invest, practic am creat cel mai mare parteneriat public-privat din Rom├ónia. ├Än anul 2020, 26.000 de IMM-uri au beneficiat de acest program. Deci, efortul bugetului de stat a fost acea subven╚Ťie de opt luni de zile.

├Än 2021, am constatat c─â s-au ├«ntors la stat 12,9 miliarde de lei, din contribu╚Ťii, taxe ╚Öi impozite. S-au men╚Ťinut 497.00 de locuri de munc─â. Am ajuns la 60.000 de IMM-uri finan╚Ťate de c─âtre sistemul financiar bancar, cu suma de 47 miliarde de lei.

Deci, acestea sunt efectele de multiplicare ├«n economie al celui mai important instrument financiar, aflat ├«n acest moment la dispozi╚Ťia ├«ntreprinz─âtorilor. Este singurul program pentru IMM-uri care nu merge pe principiul primul venit, primul servit. Nu exist─â dec├ót un singur criteriu de respingere, doar ├«n cazul┬á firmelor cu capital negativÔÇŁ, a afirmat Dumitru Nancu.

ÔÇ×Am avut cea mai mare rat─â anual─â de cre╚Ötere a creditelor pentru IMM-uri, prin acest program IMM InvestÔÇŁ

Barometrul ╚Öi radiografia sistemului financiar sunt prezentate anual de Banca Na╚Ťional─â a Rom├óniei. ├Än ultimul raport de sustenabilitate financiar─â, Rom├ónia apare cu doi indicatori foarte importan╚Ťi care arat─â starea economiei, a situa╚Ťiei financiare, ╚Öi anume rata anual─â de cre╚Ötere a creditului c─âtre companii, c─âtre IMM, ╚Öi stocul creditelor acordate companiilor.

ÔÇŁAm avut cea mai mare rat─â anual─â de cre╚Ötere a creditelor pentru IMM-uri, prin acest program IMM Invest. Capitalizarea companiilor ├«nseamn─â o capitalizare a mediului de afaceri. Cel de-al doilea indicator este stocul creditelor acordate companiilor ├«n 2022. Din 1990 p├ón─â ├«n prezent, stocul creditelor acordate IMM-urilor a fost de 150 miliarde de lei, ceea ce ├«nseamn─â 15% PIBÔÇŁ, a detaliat Dumitru Nancu.

IMM Invest, cel mai mare instrument financiar, aprobat de CE, ca buget pentru România

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a mai spus că, dintre cele 27 de state ale UE, schema de ajutor de stat IMM Invest este pe primul loc ca bugete.

ÔÇ×Noi facem o finan╚Ťare pe flux. Pe IMM Invest, garan╚Ťia fondului statului a crescut de la 80 la 90%, cu aprobarea Comisiei Europene. IMM Invest este cel mai mare instrument financiar aprobat de Comisia European─â ca buget pentru Rom├ónia. Din cele 27 de state membre, schema de ajutor de stat a Rom├óniei a IMM Invest este pe primul loc ca bugete ÔÇô 4,3 miliarde de lei. Doar Rom├ónia are garan╚Ťie pe 90%, restul statelor au 80%.

Mai avem ├«ns─â o mare problem─â cu cultura antreprenorial─â, 43% din IMM-urile din Rom├ónia av├ónd capitaluri negative, ceea ce ├«nseamn─â c─â, practic, jum─âtate din capitaluri sunt ├«mprumuturi de la asocia╚Ťii. ├Än Rom├ónia, multe IMM-uri se finan╚Ťeaz─â cu aport de capital al asocia╚Ťilor. Aici trebuie s─â mai lucr─âm. ╚śi aceast─â condi╚Ťie pus─â an de an, s─â nu aib─â capitalurile negative, a dus s─â sc─âdem cu 10 procenteÔÇŁ, a explicat Dumitru Nancu.

Directorul Fondului Na╚Ťional de Garantare a vorbit ╚Öi de Agro IMM Invest, solu╚Ťia pentru reducerea deficitului, sus╚Ťin├ónd c─â ├«n 2026 se va vedea efectul acestui instrument financiar.

ÔÇ×Prin Agro IMM Invest, ├«ncerc─âm s─â schimb─âm balan╚Ťa comercial─â. Am introdus acea component─â de 10% nerambursabili, opt luni de zile aveai dob├ónda subven╚Ťionat─â. Dar, aten╚Ťie, instrumentele financiare nu au efect pe termen scurt. ├Än 2026 vom vedea efectul acestui instrument financiarÔÇŁ, a precizat Dumitru Nancu.

IMM Prod, o┬ásolu╚Ťie pentru industrializarea Rom├óniei

Potrivit directorului Fondului Na╚Ťional de Garantare, s-au primit deja primele solicit─âri de garan╚Ťii pe IMM Invest, cel mai mare interes fiind pe programul IMM Prod, pentru c─â acolo a fost introdus─â o component─â de reconversie, cu cea mai mic─â dob├ónd─â.

ÔÇŁ├Äncerc─âm s─â reindustrializ─âm economia rom├óneasc─â. Tot ce este pe produc╚Ťie, ├«ncuraj─âm cu o dob├ónd─â mai mic─â. Este 0,75, plus ROBOR.

Dac─â p├ón─â acum, IMM Prod se adresa doar mediului urban, anul acesta l-am modificat, cu acceptul Comisiei Europene ╚Öi se adreseaz─â ╚Öi urban ╚Öi ruralÔÇŁ, a ad─âugat Dumitru Nancu.

Credite-punte și ajutorul pentru femeile antreprenor

Directorul Fondului Na╚Ťional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a explicat ╚Öi cum func╚Ťioneaz─â creditele-punte.

ÔÇ×Garant─âm creditele-punte. Cum func╚Ťioneaz─â acestea? De exemplu, s-au aprobat pe femeia-manager 780 de proiecte. Un proiect cuprinde dou─â componente: componenta de nerambursabil, de la bugetul de stat, maximum 85% ╚Öi minimum 15% contribu╚Ťie proprie. Pe l├óng─â cei 15% contribu╚Ťie proprie, tu mai ai de plat─â taxa pe valoarea ad─âugat─â, care este 19%, ceea ce te duce undeva ├«n 34%, plus alte cheltuieli care nu sunt eligibile.

╚śi atunci am zis s─â garant─âm un credit-punte la cele opt institu╚Ťii financiare, astfel ├«nc├ót proiectele aprobate s─â fie finan╚Ťate de banc─â, ca ├«ntreprinz─âtorii s─â-╚Öi fac─â cheltuiala, noi garant─âm cu 80%. Practic, sunt firme noi care nu au garan╚Ťii, astfel ├«nc├ót s─â garant─âm tot proiectulÔÇŁ, a explicat Dumitru Nancu.

ÔÇť┬źNoua cas─â┬╗ 2023, singurul credit ipotecar ├«n care po╚Ťi cump─âra o locuin╚Ť─â p├ón─â ├«n 140.000 euro cu TVA 5%ÔÇŁ

Directorul Fondului Na╚Ťional de Garantare a detaliat ╚Öi nout─â╚Ťile programului ÔÇŁNoua cas─âÔÇŁ.

ÔÇ×┬źNoua cas─â┬╗, anul trecut a fost primul an, ├«n care am avut practic un grad de absorb╚Ťie de 92%. Anul acesta, avem acela╚Öi plafon de 1,5 miliarde.

Este singurul credit ipotecar ├«n care po╚Ťi cump─âra o locuin╚Ť─â p├ón─â ├«n 140.000 de euro cu TVA 5%.

F─âr─â recep╚Ťie, nu po╚Ťi cump─âra. Dar ce am f─âcut? Avem o promisiune de garantare p├ón─â-n 18 luni. Dac─â ├«n alea 18 luni nu s-a ├«ncheiat construc╚Ťia, nu ob╚Ťii creditul. ├Ämpiedic─âm, s─â spun a╚Öa, intrarea ├«n neplat─âÔÇŁ, a conchis directorul general al Fondului Na┼úional de Garantare a Creditelor pentru ├Äntreprinderile Mici ╚Öi Mijlocii.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Robotul ╚Öi ucrainenii – Ca┼úavencii

Urmatoarea stire

Dispozitivul care imit─â s─ârutul, ├«n mod real, a fost lansat. Care este pre╚Ťul

Stiri pe aceeasi tema