Primăria Târgu Jiu cere 50 de milioane de la Guvern pentru consolidarea clădirilor afectate de cutremure. Edilul Marcel Romanescu: Eu cred că seismul de marți nu a fost de 5,7, ci de peste 7 (VIDEO)Primăria Târgu Jiu va cere sprijinul Guvernului pentru consolidarea clădirilor afectate de cutremurele de luni și marți. După evaluarea pagubelor, primarul Marcel Romanescu vrea ca Executivul să vină în ajutor cu 50 de milioane de lei astfel încât în cel mult două săptămâni să fie reparate inclusiv unitățile de învățământ.

Romanescu a explicat în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai, de ce solicită acest sprijin. De asemenea, a susținut că i s-a părut că al doilea cutremur a fost de peste 7 magnitudine, nu de 5,7, cum a transmis INFP.

Primarul din Târgu Jiu, despre sprijinul pe care-l cere Guvernului

Luni dimineață „voi fi prezent în primă fază la Parlament și ulterior, dacă va fi nevoie. la Guvern pentru a solicita sprijin în vederea acoperirii pagubelor produse de cutremur. Am făcut o primă evaluare după ce echipele constituite de Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență s-au deplasat la toate obeictivele publice de pe raza muncipiului Târgu Jiu.

Am făcut o evaluare și cerem sprijinul Guvernului printr-o Hotărâre de Guvern în vederea alocării sumei de 50 de milioane de lei pentru o primă intervenție la obiectivele afectate de cutremur.

Am luat cu prioritate unitățile de învățământ, ținând cont că următoarele două săptămâni vor fi ceva mai liniștite pentru că am stabilit cu Inspectoratul Școlar ca prima săptămână să fie pentru toate unitățile Școala Altfel, iar cea de-a doua, așa cum e trecută în calendarul sistemului de învățământ, școlile să fie cuprinse în Săptămâna Verde. Așa că vom avea la dispoziței, dacă Guvernul ne va sprijini, cel puțin 10 zile pentru intervenții de urgență la unitățiel de înmvățământ de pe raza muncipiului nostru”, a declarat Romanescu.

Acesta a precizat că din acești bani vor fi făcute lucrări și la Primărie, Direcția pentru Evidența Persoanelor, precum și la două poduri.

Primarul a subliniat că suma de 50 de milioane nu e în bugetul municipiului și s-a arătat „extrem de optimist” că va primi banii de la Guvern. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, „vom vedea exact la rectificările care se vor face la Primărie în lunile septembrie – octombrie. Până atunci, odată ce bugetul îl avem aprobat e foarte, foarte dificil să găsim soluții în vederea consolidării sau realizării reparațiilor”.

Primarul din Târgu Jiu spune că seismul de marți a fost de cel puțin 7 grade

Marcel Romanescu a mai declarat că, în opinia sa, cutremurul de marți a fost de peste 7, nu de 5,7 cum au anunțat autoritățile competente.

„Cel de marți, de 5,7, din punctul meu de vedere a avut o intensitate mai mare de 5,7. Acele momente le-am petrecut în același birou și luni, și marți. Cel de marți nu știu cum a fost calculat, dar intensitatea lui mi s-a părut de cel puțin 7 pe scara Richter, dar, în sfârșit, vorbim aici de specialiștii care au calculat această intensitate și nu vreau să fac prea multe precizări.

În privinința cetățenilor, viața intră încet, încet în normalitate. Dacă săptămâna care a trecut am simțit o panică geenralizată și prin faptul că mare parte din cetățeni se deplasau spre rural, în această seară mi-am dat seama că numărul celor care s-au întors e tot mai mare. De mâine mulți își încep activitatea”, a mai declarat Marcel Romanescu, pentru B1 TV.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema