Prima misiune chineză pe Marte a adunat date științifice importante. Cum a impresionat sonda orbitală Tianwen-1


Atât sonda orbitală, cât şi roverul, ce fac parte din prima misiune chineză pe Marte, au finalizat misiunile de explorare ştiinţifică. În total, au colectat 1.480 de gigabytes de date ştiinţifice brute.

Misiunea Tianwen-1 a Chinei include o sondă orbitală care a rămas pe orbita lui Marte. La aceasta se adaugă un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong. Misiunea a fost lansată la 23 iulie 2020.

La jumătatea lunii mai 2021, misiunea Tianwen-1 a asolizat în zona preselectată din Utopia Planitia. Aceasta e o vastă câmpie marţiană. Reușita a marcat prima dată când China a ajuns pe solul acestei planete. Roverul Zhurong a coborât de pe platforma sa de asolizare pe suprafaţa marţiană la 22 mai 2021.

Roverul Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) a fost lansat cu misiunea de a studia suprafaţa planetei Marte şi a atmosferei acesteia. Roverul caută unor potenţiale urme de viaţă din trecutul planetei și face parte din prima misiune chineză pe Marte. 

China a găsit și o nouă resursă importantă pe Lună

Misiunea Chang’e-5 a Chinei a adus mostre de pe Lună în anul 2020. China a devenit astfel cea de-a 2-a țară care a descoperit un nou mineral pe Lună. Mineralul poartă denumirea de Changesite-(Y), potrivit Global Times. 

Changesite-(Y) a fost descris de Global Times drept „un mineral fosfat în cristal columnar”. Acesta se găsește în particulele de rocă de pe Lună.

Changesite-(Y) conține helium-3. Aceasta ar putea fi o sursă importantă de energie pe viitor. Acum, și prima misiune chineză pe Marte s-a dovedit a fi un succes. 

E posibil ca descoperirea să pună presiune pe SUA, pentru a-și dezvolta misiunea Artemis I, către Lună. Aceasta a fost amânată cu o lună după ce a avut dificultăți la nivelul rezervorului de combustibil. 

Exploatarea mineralelor de pe Lună ar putea deveni un punct tensionat între țări. NASA e interesată de polul sudic al Lunii, acolo unde China vrea să construiască o stație de cercetare în parteneriat cu Rusia. 

Recent, și „Soarele artificial” creat de China a doborât un record mondial.

În ultimii ani, China și-a dezvoltat planurile de explorare a spațiului. Țara vrea să construiască o stație spațială, să lanseze noi misiuni pentru a aduce pe Pământ mostre selenare. În plus, a lansat un rover selenar.

Citeste continuarea pe useit.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Zelenski susține că Putin trimite cu bună știință cetățeni la moarte

Urmatoarea stire

Inspiraţi de obiceiurile de nuntă, chelnerii au început să strige bacşişul

Stiri pe aceeasi tema