Prim ajutor! Cum procedăm în cazul unui accident montan?


“În acest weekend, odată cu debutul vacanţei şcolare şi a Sărbătorilor de Sfârşit de An, chiar și cu această lipsă de zăpadă, începe practic sezonul turistic de iarnă. Salvamont România vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :

1. Nu intrați în panică.

2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.

3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decat dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoaca afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care dupa un traumatism prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate victima.

5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene ( aceasta se realizeaza prin subluxatia mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „ basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră; dacă nu respira , efectuați resuscitare cardiopulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox 100/ minut, iar dacă sunteți instruit în acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respirație artificială („gură la gură „ sau prin intermediul diverselor dispozitive gen „batista salvatorului’) cu un raport compresii toracice: ventilații de 30:2. Urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!

6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si faceți compresie (cu comprese sterile, dacă aveți la îndemană ). Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii ( anunțați dispeceratul medical despre acest lucru ).

Evitați să intrați în contact direct cu sângele pacientului !

7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată ( acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmariți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.

Apelaţi cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor – SALVAMONT România !”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

De ce dispar rapid urşii polari? Cercetătorii fac previziuni sumbre asupra fenomenului accentuat de extincţie al speciei

Urmatoarea stire

Tânărul de culoare abandonat în România și devenit arhitect de succes în Italia. „Atunci m-am născut a doua oară”

Stiri pe aceeasi tema