Preţurile locuinţelor au scăzut în SUA pentru a patra lună consecutivIndicele naţional al preţurilor caselor S&P CoreLogic Case-Shiller, care măsoară preţurile medii ale locuinţelor în marile zone metropolitane din întreaga ţară, a scăzut cu 0,5% în octombrie, comparativ cu septembrie, a patra scădere consecutivă de la o lună la alta.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, indicele a crescut cu 9,2% în octombrie, în scădere de la o rată anuală de 10,7% luna anterioară.

O creştere a ratelor ipotecare în acest an a pus capăt unui boom imobiliar generat de pandemie, care a condus la creşterea preţurilor de vânzare şi a împins mulţi cumpărători în afara pieţei. Vânzările de case existente au scăzut timp de 10 luni consecutive până în noiembrie.

Mulţi economişti se aşteaptă ca preţurile să continue să scadă de la vârfurile de primăvară, unii aşteptând scăderi şi în 2023. Până în prezent, preţurile au scăzut cu 3% faţă de maximele din iunie, potrivit indicelui Case-Shiller. Preţurile scad cel mai rapid pe pieţele de pe Coasta de Vest, precum Phoenix şi Las Vegas, unde din septembrie până în octombrie au scăzut cu 1,6%, respectiv 1,8%.

„Pe măsură ce Rezerva Federală continuă să mărească ratele dobânzilor, finanţarea creditelor ipotecare continuă să fie un obstacol în faţa preţurilor imobiliare”, a declarat Craig Lazzara, director general la S&P Dow Jones Indices. „Având în vedere perspectivele continue pentru un mediu macroeconomic provocator, preţurile ar putea continua să scadă”.

Indicele Case-Shiller, care măsoară datele vânzărilor repetate (repeated-sales), raportează cu o întârziere de două luni şi reflectă o medie a preţurilor pe trei luni. De obicei, locuinţele intră sub contract cu o lună sau două înainte de a se vinde, aşa că datele din octombrie se bazează pe deciziile de cumpărare luate cu câteva luni în urmă.

Rata medie la un credit ipotecar cu rată fixă pe 30 de ani a fost de 6,27% la 22 decembrie, în creştere faţă de 3,05% cu un an mai devreme, potrivit agenţiei de finanţare a locuinţelor Freddie Mac.

Preţul mediu al caselor existente a crescut cu 3,5% în noiembrie faţă de anul anterior, la 370.700 de dolari, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari.

Indicele Case-Shiller 10-city a crescut cu 8% faţă de anul trecut, în octombrie, comparativ cu o creştere de 9,6% în septembrie. Indicele 20-city a crescut cu 8,6%, după o creştere anterioară de 10,4% în septembrie. Creşterea preţurilor a încetinit în toate cele 20 de oraşe.

Miami a avut cea mai rapidă creştere anuală a preţului caselor din SUA, cu 21%, urmată de Tampa, cu 20,5%, şi Charlotte cu 15%. Cea mai slabă piaţă a fost San Francisco, unde preţurile au crescut cu 0,6% anual.

(sursa: Mediafax)

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

G4Media vă urează un An Nou fericit! 2023 să vă împlinească mai multe dorințe, să vă țină sănătoși și încrezători, să avem pace! La mulți ani!

Urmatoarea stire

HOROSCOP 2023. Zodia care va avea ghinion tot anul, toate îi merg pe dos

Stiri pe aceeasi tema