Prețurile caselor au crescut cu 34 la sutăPrețurile caselor au crescut cu 34 la sută în România, în perioada cuprinsă între anii 2015 – 2021, relevă o analiză transmisă de grupul Colliers.

În aceeași perioadă, pe ansamblul Uniunii Europene, creșterea medie a prețurilor locuințelor a fost chiar mai mare, fiind estimată la 38 la sută.

„Prețurile locuințelor au crescut, din 2015 și până în 2021, în medie cu 38% la nivelul Uniunii Europene. România a înregistrat o scumpire de 34%, cea mai mică din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), comparativ cu celelalte cinci economii majore ale Ungariei (+108%), Cehiei (+84%), Slovaciei (+54%), Bulgariei (+49%) și Poloniei (+48%)”, precizează raportul Colliers.

O precizare importantă legată de România se referă la locuințele din mediul urban. La nivelul Bucureștiului și al orașelor mari, creșterea prețurilor a fost mult mai mare decât media națională.

Cum nivelul inflației se menține ridicat, depășind 15% în luna februarie, dobânzile vor rămâne mari o perioadă de timp, iar creditarea va fi mai puțin accesibilă, închirierea unei locuințe devine o opțiune din ce în ce mai căutată inclusiv de români, iar această tendință atrage atenția marilor investitori, subliniază consultanții Colliers. Dacă până în 2021, în prim-planul investitorilor erau Cehia și Polonia, de anul trecut o parte dintre aceștia și-au extins activitatea și în Romania și Serbia, unde au deja în dezvoltare proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii.

Cresc prețurile caselor, chiriile devin suportabile

În România, închirierea unei locuințe rămâne o variantă mai avantajoasă decât achiziția, potrivit consultanților Colliers.

„Chiar dacă în România locuințele sunt încă la prețuri accesibile în comparație cu țările din Uniunea Europeană atunci când ținem cont de salarii, inversarea raportului dintre rată și chirie va face ca piața de închirieri să crească, iar proporția proprietarilor să scadă. Un număr din ce în ce mai mare de investitori internaționali, dar și dezvoltatori locali, ne contactează cu privire la proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii, iar o parte din aceste planuri încep să și fie puse în practică. Faptul că avem o echipă regională experimentată și numeroasă dedicată acestor proiecte constituie un avantaj pentru investitorii care vor să intre pe o piață nouă, cum este România, dar și pentru dezvoltatorii care vor să își diversifice portofoliul”, punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

În toamna anului 2022, Eurostat anunța că au crescut și chiriile, și prețurile imobilelor. Totuși, creșterea chiriilor era mai mică decât aceea a prețurilor imobilelor, preciza Eurostat.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Alex Velea și Antonia, la Survivor. Surpriza uriașă pregătită de producătorii emisiunii de la Pro Tv

Urmatoarea stire

Cătălin Drulă, după votul din Senat: Grindeanu, autorul OUG 13, duce la îndeplinire planul de a-i face scăpați pe hoții din bani publici. Este în șirul acestor trădări comise de președintele Iohannis și de PNL (VIDEO)

Stiri pe aceeasi tema