Prețul medicamentelor a crescut! Indiferent de preț, unele lipsesc de pe piațăMedicamentele costă mai mult cu 20%, potrivit datelor oficiale. Conform INS, este cea mai mare creștere din ultimii 12 ani.

Producătorii spun că preţul de producție e de vină. Pentru medicamentele care se pot cumpără fără prescripție, prețul nu e reglementat. Problemele cu aprovizionarea persistă chiar și la aceste prețuri. Bolnavii se văd nevoiți să caute la mai multe farmacii medicamentele de care au nevoie.

 „Creşterea a fost acceptată pentru că preţurile de producţie s-au dublat în ultimii 3 ani, costurile în fabricile de medicamente s-au majorat exact ca în fabricile care produc orice alte bunuri. Preţurile la medicamente (n.r. cu prescripţie ) nu au fost recalculate de peste 8 ani, fapt ce a făcut  ca, din cauza creşterilor de costuri, peste 3.000 de medicamente, cele ieftine, să dispară din uz, în acest timp lăsând locul unor medicamente mai scumpe”, arată  Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, potrivit Stiri.tvr.

De câţiva ani, în România lipsesc câteva medicamente. Fie că se cumpără în exces, fie nu se găsesc substanțe sau ambalaje. Și asta mai ales după izbucnirea pandemiei.

Producătorii din Industria de Medicamente din România susţin că nu ştiu cum au făcut calculele cei de la INS şi ce fel de produse au analizat.

”Am ajuns noi ca pacienți ori să nu le găsim, ori să nu avem alte opțiuni terapeutice. Ar trebui să existe o posibilitate. Să îl am pe cel mai ieftin, dar nu îl găsesc. Sau să îl am mai scump, dar să îl găsesc, important e ca pacienții să aibă acces, spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România: 

În ultimul an au avut loc mai multe discuții privind medicamentele. Responsabili în domeniu au avut în vedere rezolvarea problemelor  legate de aprovizionare, de stocuri și, mai ales, în ceea ce privește prețul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema