Prețul gazelor, la cel mai scăzut nivel după începutul războiului din Ucraina


Anda Simion (gds.ro)

Prețurile en-gros ale gazelor naturale din Europa au scăzut luni la cel mai redus nivel de la începutul războiului din Ucraina, ieftinirile continuând în condițiile în care iarna relativ caldă a conservat stocurile, transmite AFP.

Contractul „TTF” de pe piața olandeză, de referință pe piața europeană, a mai scăzut luni dimineață cu încă 4,67%, până la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh) pentru livrare în februarie, cel mai mic preț de după 21 februarie 2022.

Prețul gazului cu livrare în luna următoare, a pierdut aproape 50% într-o singură lună… și a scăzut enorm față de vârfurile din vară: în august 2022, acesta atinsese un maxim de 342 de euro pe megawatt-oră.

Cum a evoluat piața

Prețul gazelor a început să crească în toamna anului 2021, odată cu începutul reducerii livrărilor de gaze rusești către Europa, iar apoi foarte brusc după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022.

De atunci, gazoductele dintre Rusia și Europa au fost aproape toate închise.

Tendința actuală de scădere a fost posibilă datorită „stocurilor mari de gaze care au fost constituite și a cererii moderate, în parte datorită condițiilor meteorologice favorabile”, spune Sebastian Paris Horvitz, director de cercetare la Banque Postale Asset Management

„Aceasta este o veste bună pentru statele europene și pentru economiile din regiune”, a adăugat el.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema