”Presiunea lumii ar trebui să fie de aşa natură, încât Rusia să nu aibă timp să găsească noi forme de teroare”/ Macron vrea ”înfrângerea, dar nu zdrobirea” Rusiei/ China vorbește despre ”războiul devastator” și anunță că va propune un plan de pace


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis în mesajul de sâmbătă seară că ”presiunea lumii ar trebui să fie de aşa natură, încât Rusia să nu aibă timp să găsească noi forme de teroare”, în timp ce Emmanuel Macron a declarat că Franța vrea ”înfrângerea, dar nu zdrobirea” Rusiei și a respins orice atac pe teritoriul acestei țări. Între timp, China vorbește într-o ieșire rară despre ”războiul devastator” din Ucraina și anunță că va propune un plan de pace pentru acest conflict.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 19 februarie:

Ora 08:52 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, la Munchen, ameninţările grave de securitate din regiunea Mării Negre, generate de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi presiunea exercitată asupra statelor vecine, îndeosebi Republica Moldova, inclusiv prin mijloace hibride, transmite Agerpres.ro. Aurescu a participat vineri, în calitate de invitat special, la evenimentul dedicat provocărilor multidimensionale de securitate la Marea Neagră şi de pe Flancul Estic „The Battle for the Black Sea: Mapping the Center of Gravity for the Eastern Flank of NATO”, organizat de think tank-ul românesc New Strategy Center (NSC), în cooperare cu think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA), în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen (MSC). Detalii, aici.

Ora 08:00 Republica Cehă nu mai depinde de gazele naturale ruseşti după ce şi-a redus radical importurile în ultimul an, de când Moscova a invadat Ucraina, informează duminică dpa, citată de Agerpres.ro. Detalii, aici. 

Ora 07:22 SUA încep să observe tendinţe „îngrijorătoare” în ceea ce priveşte sprijinul Chinei pentru armata Rusiei, transmit oficiali americani/ Antony Blinken și Kamala Harris întăresc declarațiile de la Munchen. Detalii, aici.

Ora 07:00 Preşedinţia Ucrainei nu exclude ca Rusia să atace teritoriile ucrainene cu rachete de croazieră şi balistice în perioada 21-24 februarie, înainte de aniversarea invaziei la scară largă a Rusiei, însă Ucraina este pregătită, relatează Ukrinform, citată de News.ro.

Ora 06:15 VIDEO Putin și Lukașenko susțin că relația și cooperarea dintre Rusia și Belarus anihilează sancțiunile occidentale.

Ora 06:00 Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei, informează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.ro. Detalii, aici.

Ora 05:30 Beijingul este pregătit să prezinte o propunere sa de pace pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Wang Yi, principalul consilier în materie de politică externă al preşedintelui Xi Jinping, relatează CNN, remarcând că, fapt rar, diplomatul s-a referit la conflictul ucrainean ca fiind un „război”, transmite News.ro. Detalii, aici.

Ora 05:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a spus, în mesajul transmis sâmbătă seara, că va constinua să facă tot ce este „posibil şi imposibil” pentru a oferi Ucrainei mai multă apărare aeriană, mai multe garanţii de stabilitate şi mai multă protecţie împotriva oricăror lovituri ruseşti, dar între timp în regiunea Doneţk are loc o luptă „brutală şi principială”, o confruntare de care depinde o acţiune ce este pregătită de Kiev „în viitorul apropiat” – aparent o aluzie la o contraofensivă ucraineană, transmite News.ro. Detalii, aici.

 

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema