Presa rusă exultă după declarațiile lui Andrei Marga privind ”frontierele nefirești” ale Ucrainei. Ce au scris publicațiile apropiate de Kremlin


Luni, 19 Septembrie 2022, ora 23:12

673 citiri

Declarația fostului ministru Andrei Marga, prin care acesta a susținut că Ucraina trebuie să cedeze teritorii mai multor țări, a fost promovată intens, peste weekend, în Rusia.

Afirmațiile fostului ministru de Externe român au fost promovate inițial pe canalele de Telegram care susțin invazia Rusiei în Ucraina, dar au fost preluate și în presa oficială.

”Superputerile Statele Unite, China, Rusia, Uniunea Europeană trebuie să aibă o nouă înțelegere a structurii de securitate în Europa și în lume. Atâta timp cât această structură nu există, democratizarea este imposibilă atât în Ucraina, cât și în restul lumi”, a scris publicația Kommersant cu referire la declarațiile lui Andrei Marga.

”Avem de-a face cu o situație foarte specială și o spun cu toată responsabilitatea: Ucraina se află în granițe nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungaria – Transcarpatia, Polonia – Galiția, România – Bucovina și Rusia – Donbass și Crimeea. Acestea sunt teritorii ale altor țări”, mai scrie publicația menționată citându-l pe Andrei Marga.

”Fostul ministru român de Externe a declarat că Ucraina ar trebui să se despartă de o parte din teritorii”, a relatat agenția TASS, pe prima pagină.

„România a cerut Ucrainei să cedeze o parte din teritorii altor țări. Fostul ministru de externe al României Marga: Ucraina ar trebui să cedeze Crimeea și Donbas Rusiei”, a scris, de asemenea, Sputnik.

Fostul ministru de externe al României a vorbit despre granițele nefirești ale Ucrainei”, a elatat și publicația Ria Novosti.

Critici dure din România și Ucraina

Afirmațiile fostului ministru au fost respinse dur de Ambasada Ucrainei în România. „Regretăm că Andrei Marga, fost ministru al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent. Asemenea declarații sunt inacceptabile. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe“, au transmis reprezentanții Ambasadei.

Declarațiile porfesorului Marga au fost ”respinse ferm” și de Ministerul de Externe al României. ”Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile.

Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”, a transmis MAE.

Marga a făcut afirmațiile potrivit cărora Ucraina se află în ”frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României miercuri, 14 septembrie, în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia, unde și-a lansat cartea ”Soarta democrației” în cadrul Târgului de Carte ”Alba Transilvana”.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ploieștenii ies din nou în stradă. O săptămână de proteste pentru apă caldă și căldură

Urmatoarea stire

Mihai Voinea, reporter Recorder: „Mii de oameni așteaptă de la Marcel Ciolacu să-și țină promisiunea. Vor să afle cum au fost cheltuiți niște bani publici”

Stiri pe aceeasi tema

pene de curent pe scară largă

Trupele ucrainene continuă cu succes contraofensiva lor rapidă în nord-estul ţări. Rusia a ripostat duminică seară lovind infrastructura…