Premieră naţională în Vrancea! Generatoare pentru stimularea ploilor


Autorităţile din Vrancea au găsit o soluţie inteligentă şi salvatoare pentru a combate efectele secetei devastatoare din acest an. Zece generatoare pentru stimularea precipitaţiilor au fost instalate în mai multe puncte din judeţ şi au fost puse în funcţiune. Generatoarele eliberează iodură de argint în atmosferă, substanţă care va ajunge în nori şi va elibera precipitaţii.

Generatoarele de precipitaţii, zece la număr, au fost aduse din Croaţia şi funcţionează deja cu succes în mai multe ţări.

Potrivit specialiştilor, vor fi stimulaţi norii care au umiditate. Iodura de argint este încălzită, iar aceasta foloseşte curenţii de aer pentru a urca la nivelul norilor.

Odată ajunsă acolo, substanţa creează nuclee de condensare, iar norul ajunge să elibereze precipitaţii.

Cele zece generatoare au fost amplansate în punctele de lansare ale rachetelor anti-grindină, din zona de deal a judeţului Vrancea.

Nu este singura măsură pe care autorităţile o iau pentru ca efectele sectei să fie diminuate. Luna viitoare, două aeronave care stimulează precipitaţiile, vor ajunge în zonă şi vor acţiona deasupra judeţelor Bacău şi Vrancea.

“Sunt acele avioane care au fost în luna august, în zona Tulcea şi Constanţa şi au generat precipitaţii de 14 până la 30 de litri şi vor survola nu doar judeţul Bacău, ci mai ales judeţul Vrancea pentru a stimula şi ele la rândul lor, o cantitate de precipitaţii care să reducă acest deficit. Dacă nu o să avem o iarnă cu precipitaţii sub formă de ninsoare abundentă, o să avem probleme şi în 2023”, a declarat Nicuşor Halici, prefect Vrancea.

În Vrancea urmează să ajungă alte zece asemenea generatoare, care vor fi amplasate în zonele montane.

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Wizz Air reintroduce bilete cu tarife speciale pentru clienţii Blue Air

Urmatoarea stire

După șase sezoane, Community va primi și un film – NewIT

Stiri pe aceeasi tema

Salvamontiștii vor avea girofar

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care oferă serviciilor de salvamont dreptul să folosească girofar…