Parchetul anticorupție trebuie să rămână o instituție apolitică, a subliniat Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în discursul pe care l-a susținut joi, 2 februarie, la prezentarea bilanțului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pe anul 2022.
Astfel, Predoiu le-a cerut procurorilor să își orienteze anchetele independent de agenda politică.
„Realist vorbind, pentru că DNA combate direct corupția politică, va exista întotdeauna tentația, mai ales din partea anchetaților, de a interpreta activitatea DNA în cheie politică. Acest lucru trebuie să fie irelevant față de determinarea dvs. de a vă exercita atribuțiile. În același timp, este important ca procurorii înșiși, prin activitatea lor, prin calitatea anchetelor, să facă astfel de interpretări lipsite de temei în realitate”, a afirmat ministrul Justiției.
Cătălin Predoiu a mai menționat că acest „comandament” revine nu numai conducerii DNA, ci și fiecărui „procuror, polițist judiciar, grefier, IT-ist și angajat al DNA implicat în anchete”.
În discurs, ministrul de resort a mai spus că DNA „recâștigă treptat încredere societății”,
„Am să încep această intervenție evocând evoluția numărului de sesizări primite de instituția dvs. din partea publicului: în 2015 – 3305 sesizări, în 2018 – 1173, 2020 – 1998, 2021 – 2139, 2022 – 2193. Aș desprinde câteva concluzii din analiza acestor cifre. Prima concluzie ar fi aceea că DNA recâștigă treptat încrederea societății, de la recordul negativ de sesizări din 2018, doar 1173, la creșterea de anul trecut, 2193, trecând prin punctul de inflexiune din 2020, care a marcat revenirea pe creștere a numărului de sesizări, 1998”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea