Povestea lui Speedy, câinele care salvează vieţi de sub dărâmăturile din Turcia


Speedy este un ciobănesc Belgian malinois şi unul dintre câinii de căutare care îi însoțesc pe salvatorii români trimiși în Turcia, după cutremurul devastator din 6 februarie.

Patrupedul a participat alături de Daniel, pompier și paramedic SMURD, la multe misiuni de salvare, unul dintre acestea fiind relatat pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne.

„Daniel și Speedy erau obosiți când au intrat în tabăra de corturi a salvatorilor noștri în Turcia. Au mâncat ceva rapid, în mod normal ar fi trebuit să se odihnească măcar câteva ore. Daniel s-a aplecat la urechea lui Speedy: – Tati, o singură dată mai ieșim și îți promit că venim să ne odihnim. Apoi a îmbrățișat-o….

Cum am putea explica modul în care aceste ființe extraordinare înțeleg exact ceea ce noi, oamenii, le spunem? Speedy s-a ridicat și, cu un lătrat scurt, l-a anunțat pe Daniel că e gata de lucru. Erau nedormiți de ore bune, dar asta nu conta, era atâta nevoie de ei afară… S-au dus într-o zonă în care nu mai fuseseră până atunci.

– Caută, tati… caută!, se auzea din când în când Daniel.

După un timp, Speedy s-a oprit și a început să latre. Daniel a prins-o din urmă imediat.

Unde, tati… unde sunt? Speedy a început să zgârie cu labele într-un morman de moloz, într-un loc în care, înainte de cutremur, probabil că fusese un bloc.

În apropierea lor era o echipă de salvatori turci. Unul dintre ei a văzut toată scena. A venit imediat lângă Daniel și… nu a mai fost nevoie de niciun cuvânt. Au început să caute.

Daniel a chemat-o pe Speedy și a luat-o în brațe. Misiunea lor acolo se încheiase, era nevoie de ei în altă parte, alți oameni aveau nevoie să fie găsiți…

– Bravo, fata mea bună! Bravo!

Unul dintre salvatorii turci a venit lângă Speedy, s-a așezat în genunchi și i-a spus ceva în limba turcă. Iar Speedy i-a întins lăbuța. Nu era nevoie de cuvinte, nu era nevoie ca cineva să traducă acel moment. Cum oare am putea explica modul în care aceste ființe extraordinare înțeleg exact ceea ce noi, oamenii, le spunem? Poate doar așa: SUNT ABSOLUT MINUNATE!”, au scris reprezentanţii Minsterului de Interne.

Daniel este pompier și paramedic SMURD din anul 2006, iar Speedy este un câine de căutare salvare, rasa ciobănesc Belgian malinois, are 6 ani și este atestat național și internațional pentru operațiuni de căutare/salvare urbană.

În misiunea de recunoaștere din Turcia, a semnalat prezența mai multor persoane aflate sub dărâmături, facilitând astfel intervențiile de salvare.

 

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema