Poluare cu petrol pe Dun─âre35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o nav─â sub pavlion bulg─âresc pe cursul principal al Dun─ârii, l├óng─â C─Ťlarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri. Aceast─â informa╚Ťie a fost primit─â de c─âtre Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor ╚Öi Administra╚Ťia Na╚Ťional─â ÔÇ×Apele Rom├óneÔÇŁ ÔÇô Departamentul Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, prin intermediul secretarului pentru ape de frontier─â ├«n cadrul Acordului bilateral Rom├ónia-Serbia, ├«n dup─â-amiaza zilei de 20 iunie a.c..

ÔÇ×Timpii estima╚Ťi de speciali╚Ötii no╚Ötri pentru propagarea polu─ârii sunt de cca 24-30 ore p├ón─â la intrarea ├«n ╚Ťar─â. ╚Üin├ónd cont de cantitatea de poluant declarat─â, lungimea undei de poluare va fi pe o distan╚Ť─â de cca 70-100 km ├«n condi╚Ťiile de non-interven╚Ťie, ├«n aval de zona producerii evenimentuluiÔÇť, sus╚Ťin speciali╚Ötii AN Apele Rom├óne.

├Än acest moment, partea s├órb─â ac╚Ťioneaz─â prin echipele competente Vode Vojvodine (inspec╚Ťia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) ├«mpreun─â cu armata s├órb─â ├«n vederea protej─ârii Belgradului de posibile efectele ale polu─ârii accidentale produse. Astfel, a fost identificat─â o loca╚Ťie adecvat─â unde s-a montat un baraj plutitor de protec╚Ťie, ├«n acest moment, pata de petrol fiind izolat─â.

Din dispozi╚Ťia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin LUCACI, echipele Administra╚Ťiei Bazinale de Ap─â (ABA) Banat au ├«nceput ├«nc─â de asear─â monitorizarea (vizual─â) a apelor Dun─ârii, ├«n sec╚Ťiunea Bazia╚Ö.

├Äntruc├ót l─â╚Ťimea Dun─ârii ├«n zona unde se estimeaz─â c─â va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, forma╚Ťia de interven╚Ťie de la Apele Rom├óne (ABA) Banat- Sistemul de Gospod─ârire a Apelor (SGA) Cara╚Ö-Severin este preg─âtit─â s─â ac╚Ťioneze cu material tip spill sorb care va fi r─âsp├óndit din b─ârci cu motor.

Interven╚Ťia de depoluare, ca ╚Öi prelevarea probelor de ap─â vor fi realizate de c─âtre echipele rom├óne╚Öti doar ├«n eventualitatea ├«n care unda de poluare va ajunge ├«n Rom├ónia, respectiv se vor observa iriza╚Ťii petroliere.

Aboneaz─â-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente ╚Ötiri ╚Öi informa╚Ťii de actualitate. Fii cu un pas ├«naintea tuturor, afl─â primul despre evenimentele importante, analize ╚Öi pove╚Öti captivante.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema