Polonia va continua să facă presiuni asupra Germaniei pentru a obține despăgubiri de război


Guvernul de la Varșovia e hotărât să meargă mai departe în privința demersului său de a obține despăgubiri de la Germania pentru pagubele provocate Poloniei de ocupația nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.

Polonia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 miliarde de euro, dar Berlinul a respins ultimul demers al Varșoviei de a începe negocierile, considerând chestiunea închisă după ce aceasta din urmă a renunțat la pretențiile la reparații în 1953, în timpul guvernării comuniste.

Guvernul de la Varșovia e decis să continue să facă presiuni asupra Germaniei prin apelul la sprijinul ONU și al SUA, relatează DW.

Guvernul german nu poate răspunde la o întrebare care nu a fost niciodată pusă”, a transmis miercuri vicepremierul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk după un nou refuz al Berlinului.

Potrivit guvernului german, situația privind reparațiile și despăgubirile pentru daunele de război rămâne închisă. Guvernul german nu intenționează să inițieze tratative pe această temă„, a precizat ministerul german de externe într-un comunicat, potrivit adevarul.ro.

Varșovia a cerut oficial despăgubiri de război în octombrie anul trecut după ce o comisie parlamentară a prezentat un raport care a calculat la 1,3 de miliarde de dolari pagubele produse țării de agresiunea și ocupația nazistă, între 1939-1945. Polonia a fost devastată și a pierdut peste cinci milioane de cetățeni.

Germania consideră că Polonia a renunțat la despăgubiri în 1953, în timp ce Polonia consideră că acel acord încheiat cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) nu este valid pentru că a fost consecința presiunilor URSS.

Nu acceptăm poziția Germaniei. O respingem ca fiind complet nejustificată și greșită. Vom continua să acționăm în interiorul Germaniei și pe scena internațională pentru a îndemna populația germană și comunitatea internațională să își schimbe poziția„, a subliniat Mularczyk, membru al Partidului de guvernare Lege și Justiție, partid care a pus această problemă a reparațiilor pe agenda sa politică încă de la preluarea puterii, în 2015.

La rândul său, Ministerul polonez de Externe a transmis că guvernul de la Varșovia își va continua eforturile de a rezolva problema despăgubirilor datorate de Germania Poloniei.

Încă de la transmiterea notei diplomatice privind cererea Poloniei în octombriei ministrul german de externe Annalena Baerbock a respins această pretenție ca fiind o „chestiune închisă” cu toate că a admis responsabilitatea istorică a țării sale față de suferința provocată Poloniei al cărei popor a suferit în special din pricina brutalității naziste.

Vicepremierul polonez Arkadiusz Mularczyk este din 2017 președintele unei comisii parlamentare înființate pentru a calcula cuantumul prejudiciilor provocate Poloniei în Al Doilea Răazboi Mondial. Concluziile unui raport în trei volume realizat de experți au fost prezentate la 1 septembrie 2022, când s-au împlinit 73 de ani de la invazia Poloniei. Despăgubirile au fost estimate la 6.2 de miliarde de zloți (circa 1,32 miliarde de euro).

Răspunsul Germaniei este „lipsit de respect față de statul polonez și de poporul său. Germania nu duce o politică prietenoasă față de Polonia. Ei vor să creeze o sferă de influență și să trateze Polonia ca pe un stat vasal”, a comentat Mularczyk marți pentru agențiile poloneze de presă, după cel mai recent refuz al Germaniei.

Pentru a spori presiunea asupra Berlinului, Varșovia s-a adresat secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, iar secretarul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a fost invitat la Varșovia. Mularczyk a anunțat recent că se va deplasa în SUA, unde speră să găsească aliați în Congres.

Un sondaj realizat de Institutul Ipsos la începutul lunii ianuarie 2023 a arătat că 75% din populația germană se opune cererilor Poloniei. Aceste rezultate nu l-au descurajat pe Mularczyk.

Sperăm că, în timp, îi vom putea convinge pe germani că această chestiune trebuie abordată„, a declarat Mularczyk care vizează în special generațiile tinere din Germania.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cel puțin un mort şi 57 răniţi

Urmatoarea stire

China a pus gând rău influencerilor care critică politicile privind COVID. Sute de conturi de pe rețelele sociale au eliminate

Stiri pe aceeasi tema