Polonia cumpără 48 de avioane de luptă din Coreea de Sud pentru a înlocui vechile aeronave rusești MiG-29

Polonia a semnat, vineri, un contract cu Coreea de Sud pentru a cumpăra 48 de avioane de luptă ușoare. Varșovia urmărește să-și întărească armata pe fondul preocupărilor de securitate legate de războiul pornit de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Aeronavele multirol fac parte dintr-un contract de achiziții mai larg, în valoare 13,7 miliarde de dolari, acord încheiat între cele două țări la începutul acestui an.

Noile avioane FA-50 cumpărate de polonezi vor înlocui aparatele de zbor MiG-29, tehnologie care datează din perioada sovietică. Primele 12 aeronave FA-50 vor fi livrate Varșoviei anul viitor, a declarat ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak.

„Avioanele vechi vor fi înlocuite cu aeronave moderne FA-50, un salt mare în materie de tehnologie. FA-50 sunt din aceeași generație cu F-16, ceea ce va întări semnificativ forțele aeriene poloneze”, a spus Blaszczak într-o conferință de presă.

Polonia a decis să-și mărească cheltuielile pentru apărare de la 2% la 3% din PIB începând cu 2023. În următorii ani, Varșovia și-a propus să crească treptat cheltuielile pentru armată la 5%, cea mai mare alocare din cadrul NATO.

Polonia, țară membră UE și NATO, anticipează că ”există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani”. Viceministrul Apărării, Marcin Ociepa, a transmis că riscul unui conflict cu Moscova în viitorul apropiat justifică investițiile semnificative ale țării în apărare.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO:Wikipedia

Citeste continuarea pe www.sursazilei.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Flavia Mihășan s-ar putea întoarce pe sticlă. Fosta asistentă TV, de la „Neața cu Răzvan și Dani”, este pregătită să cucerească inimile telespectatorilor

Urmatoarea stire

STB vrea să cumpere 6 autobuze pentru traseul turistic

Stiri pe aceeasi tema