Poliția trage cu gaze lacrimogene în capitala Colombo la protestul studențilorPoliția antirevoltă a răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene când studenții din Sri Lanka au mărșăluit la periferia capitalei Colombo miercuri (7 iunie) – Madushan Chandrajith, iar convocatorul Uniunii Studenților Interuniversitari spune că reducerile bugetare în educație și sănătate au dus la probleme la universități, potrivit Reuters.

Studenții mărșăluiau pentru a cere eliberarea studenților activiști arestați în protestele anterioare antiguvernamentale și pentru a obține ajutor privind costul ridicat al vieții printre mai multe cereri. Chandrajith a spus că scăderea bugetelor sub guvernul președintelui Ranil Wickremesinghe a prejudiciat studenții și a cerut o creștere a bursei lunare.

Poliția trage cu gaze lacrimogene în capitala Colombo asupra unei manifestații studențești, stârnită de criza pe care o traversează țara

Sri Lanka, cu ajutorul unui împrumut de 2,9 miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), încearcă să-și revină din cea mai gravă criză financiară de la obținerea independenței în 1948 și să-și schimbe economia distrusă.

Națiunii insulare i-a rămas neîndeplinită obligația de plată a datoriei externe în aprilie anul trecut.

FMI a declarat în aprilie că se așteaptă ca economia din Sri Lanka să se contracte cu 3% în 2023, având în vedere mediul extern slab și înăsprirea politicii interne, înainte de a înregistra o creștere modestă de 1,5% în 2024.

VIDEO – Proteste de amploare în Sri lanka: Zeci de mii de oameni au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaska

Poliția din Sri Lanka a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor sâmbătă (9 iulie) în capitala comercială Colombo, pentru a controla miile de oameni adunați pentru unul dintre cele mai mari marșuri antiguvernamentale din acest an în această țară afectată de criză.

Insula cu 22 de milioane de locuitori se luptă cu o lipsă severă de valută străină care a limitat importurile esențiale de combustibil, alimente și medicamente, aruncând-o în cele mai grave tulburări financiare din ultimele șapte decenii.

Mulți dau vina pentru declinul țării pe președintele Gotabaya Rajapaksa. Protestele în mare parte pașnice din martie au cerut demisia acestuia.

Sâmbătă, protestatarii au purtat steaguri negre și naționale și au strigat „Gota go home” (n.r. Gota, du-te acasă!), folosind o versiune prescurtată comună a numelui președintelui.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema