Ploi abundente, vijelii și grindină în mare parte din țară până la jumătatea lunii iunieAvertisment ANM de ploi abundente, vijelii și grindină în mare parte din țară până la jumătatea lunii iunie! Iată detaliile!

Avertisment ANM

Prognoza meteo pentru prima jumătate a lunii iunie anunță condiții dificile în mare parte din țară, cu ploi abundente, vijelii și grindină. Meteorologii avertizează că fenomenele severe vor afecta în special regiunile din est, sud și sud-vest, în timp ce vestul, nord-vestul și zonele montane vor beneficia de o mai mare stabilitate atmosferică.

Potrivit Oanei Catrina, meteorolog ANM, în următoarele zile se așteaptă manifestări de stabilitate atmosferică în partea de vest, nord-vest și parțial în centrul țării, precum și în zonele montane și sud-montane. Cu toate acestea, chiar și în aceste regiuni, se vor înregistra perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului în special după-amiaza și seara.

Pe de altă parte, în celelalte regiuni ale țării se vor semnala ploi de scurtă durată, specifice sezonului, pe suprafețe mici. Cu excepția acestor zone, vremea va fi relativ stabilă, cu temperaturi ridicate și puține precipitații. Temperaturile maxime vor oscila între 20 și 28 de grade Celsius, cele mai înalte valori fiind înregistrate în partea de sud-sud-est a teritoriului, inclusiv în zona municipiului București:

„Trebuie precizat faptul că în următoarele zile manifestări de stabilitate atmosferică așteptăm doar în partea de vest, în nord-vest și parțial în centru, precum și în zonele montane și sud-montane, unde în special după-amiaza și seara vor fi perioade în care local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului.

Totodată, pe arii restrânse se vor înregistra și cantități de apă mai însemnate și foarte probabil va cădea grindină, în timp ce în restul teritoriului vremea va fi mai stabilă, iar ploi de scurtă durată, specifice sezonului în care ne aflăm, se vor semnala doar pe suprafețe mici.

În ceea ce privește regimul termic, în continuare, în zilele imediat următoare, valori de temperatură ușor mai mici decât cele normale în partea de vest și nord-vest, cum de altfel s-a întâmplat și astăzi, când nebulozitate a persistat în cea mai mare parte a intervalului și a plouat aproape continuu.

Însă n-am vorbit de manifestări de instabilitate atmosferică astăzi, în timp ce în restul teritoriului valorile de temperatură se vor situa peste cele normale, astfel că la scara întregii țări așteptăm temperaturi maxime în zilele imediat următoare, cuprinse cam între 20 și 28 de grade, cu cele mai ridicate valori în partea de sud-sud-est a teritoriului, inclusiv în zona municipiului București, unde spunea vremea va fi mai stabilă, iar manifestările de instabilitate atmosferică, cel puțin în zilele imediat următoare, se va manifesta doar pe suprafețe mici”, a spus la Antena 3 CNN, Oana…

Citeste continuarea pe redactia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema