Planul național de prevenire şi combatere a cancerului, promulgat. Klaus Iohannis: Transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate


Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se aprobă Planul Național de prevenire și combatere a cancerului, după ce acesta a primit undă verde din partea Camerei Deputaților, cameră decizională, la 19 octombrie.

În alocuțiunea susținută în cadrul ceremoniei organizate la mai puțin de luni de la lansarea acestui plan, șeful statului a evocat ”progresele remarcabile ale științei medicale, tehnologii de multă generație care transformă cancerului într-o boală care poate fi controlată” și la care ”românii au dreptul”.

Citiți și: 
Planul Național pentru Combaterea Cancerului, aprobat oficial în Parlament: ”Construit în baza modelului european, va aduce speranță pacienților români”

”Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la Palatul Cotroceni, evenimentul care marchează semnarea decretului de promulgare a legii prin care se aprobă Planul național de prevenire şi combatere a cancerului. Încă de la început vreau să vă spun că apreciez foarte mult modul în care toți cei cu responsabilități în promovarea actului normativ au înțeles apelul transmis în urmă cu mai puțin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci și în multe alte domenii. Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului și mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Așadar, le mulțumesc tuturor celor dedicați în susținerea acestei cauze”, și-a exprimat aprecierea președintele.

Acesta a semnalat că ”sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic. Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate”, a mai punctat Iohannis.

El a dat asigurări că se va implica, ori de câte ori va considera că este nevoie, în ”corectarea unor situații incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României”.

”Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susținute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort național, să îmbunătățim starea de sănătate a populației. În ceea ce privește aplicarea Planului național pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligația să acționăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale științei medicale, sunt tehnologii de ultimă generație care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate. Actorii cu responsabilități, în parteneriat cu mediul academic și mediul privat, au obligația de a identifica soluțiile, pentru a permite accesul larg la opțiuni terapeutice adecvate”, a adăugat șeful statului.

Președintele a atras atenția că ”acțiunea doar pe componenta clinică nu va reuși să influențeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea și morbiditatea prin cancer”.

Klaus Iohannis a amintit de raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană pentru anul 2021, conform căruia România ocupă locul trei în UE privind mortalitatea care poate fi prevenită.

De altfel, jumătate dintre ”decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese”.

În acest context, președintele a lansat un îndemn la adresa instituțiilor competente de a ”acționa susținut în a  promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate”.

”Rolul societății civile este esențial în sprijinirea eforturilor autorităților de a crește nivelul de alfabetizare în sănătate. Accesul la informații de încredere poate fi salvator, ghidând pacientul către depistarea precoce a bolilor și tratamentul corespunzător”, a mai spus Iohannis.

În încheiere acesta a amintit că ”resursele din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate extraordinară pentru investiții importante în lupta împotriva cancerului”.

”Fiți eficienți și valorificați aceste fonduri la potențialul maxim!”, a conchis președintele.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

FCSB în Ghencea. CSA joacă gratis, dar noi plătim și jucăm acolo

Urmatoarea stire

Simona Halep, acuzată oficial de dopaj ULTIMA ORĂ

Stiri pe aceeasi tema