Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, adoptat de Guvern


Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 a fost adoptat de Guvern. Acest proiect prevede alocarea a 60 de miliarde de lei organizaţiilor din cercetare.

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a explicat despre ce e vorba: „Am spus de la bun început – decât puţin pentru toată lumea, să nu se supere nimeni, mai bine mai mult pentru cei care merită!”.

Sebastian Burduja plătește pentru performanță

„Şi asta facem prin acest plan naţional. Este o premieră: o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează”, promite Sebastian Burduja.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării susține că planul de 60 de miliarde de lei pentru perioada 2022-2027, cu închiderea programelor până în orizontul 2030, „este primul plan naţional care integrează toate instrumentele de finanţare pentru cercetarea românească. A fost o luptă să agreăm această formă cu toate organizaţiile de cercetare, cu toţi actorii implicaţi”.

Planul va include programul de finanţare de bază a cercetării şi pe cel de finanţare a instalaţiilor strategice de interes naţional şi va aduce o abordare integrată a finanţării cercetării „pe baze transparente, meritocratice” şi în conformitate cu recomandărilor experţilor Comisiei Europene.

„Şi Comisia Europeană ne-a spus: aveţi minţi strălucite, dar faceţi mult prea multă cercetare fundamentală, care nu se traduce în rezultate concrete pentru economie. Iată, prin acest plan naţional avem un accent în plus pentru transferul tehnologic şi pentru stimularea parteneriatelor între institute naţionale de cercetare, între organizaţiile de cercetare şi mediul privat românesc, de asemenea pentru stimularea parteneriatelor internaţionale prin care entităţile de cercetare româneşti pot accesa fonduri disponibile prin programele Orizont Europa” – Sebastian Burduja

Scopul urmărit, „păstrarea talentului în România”

Potrivit ministrului Burduja, Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 încurajează „păstrarea talentului românesc în cercetare în România”, precum şi întoarcerea cercetătorilor plecaţi în străinătate.

De asemenea, se are în vedere și atragerea cercetătorilor străini înspre țara noastră.

„Am spus de la bun început: decât puţin pentru toată lumea să nu se supere nimeni, mai bune mai mult pentru cei care merită. Şi asta facem prin acest plan naţional, este o premieră: o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează”, a completat Sebastian Burduja.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Guvernul alocă 60 de miliarde de lei organizaţiilor de cercetare

Urmatoarea stire

A murit Alexandru Arșinel, la vârsta de 83 de ani. Actorul avea grave probleme de sănătate

Stiri pe aceeasi tema

Râsul, noul animal de companie

Stirea “Râsul, noul animal de companie” difuzata in cadrul Stirilor KANAL D din 31 10 2022 Webeditor: Redactia…