Plângere penală pentru clarificarea situației de la Perla Invest! Atenție, nu de la PSD-Arsene!


O plângere penală prin care se cere verificarea unor potențiale fapte care ar fi dus la situația negativă de la Perla Invest a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Foarte interesant este că această plângere nu a fost depusă de facțiunea PSD-Arsene (care de câteva săptămâni își justifică boicotul iniațitiei primarului de a fi cumpărată Stația de plecare telegondolă invocând pretinse fapte penale ci de primarul Andrei Carabelea care, astfel, arată că își doește rezolvarea situației și că nu are nimic de ascuns legat de afacerile care au fost anterior.

Altfel spus, facțiunea PSD-Arsene și trompeții care tot încearcă deturnarea atenției de la subiectul principal invocând fel de fel de teme populiste și vânturând acuze populiste („jaf”, „fraudă”), nu doar fără să prezinte dovezi dar nefăcând ei nici măcar o sesizare.

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, a depus astăzi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, o plângere penală pentru cercetarea faptelor de abuz în serviciu prin care au fost aduse prejudicii municipiului Piatra-Neamț, mai exact prin care patrimoniul orașului a fost diminuat în favoarea societății Perla Invest, anunță un comunicat remis de Primărie.

„O primă suspiciune menționată în plângerea penală este legată de Acordul de garantare, anexă la contractul de credit încheiat în 2007 între Perla Invest și bancă, prin care Primăria municipiului Piatra-Neamț garantează sumele de bani pe care Perla Invest le datorează băncii. Avem serioase suspiciuni să considerăm că acest acord este consecința unui abuz în serviciu și că a fost încheiat cu încălcarea prevederilor legale. Practic, sub pretextul garantării unui credit contractat pentru o investiție publică, s-a garantat pentru o investiție privată, în niște obiective de investiții care au rămas în patrimoniul unei societăți comerciale. De asemenea, acordul de garantare a fost încheiat fără o sumă limită, necondiționat, ajungându-se în final să plătim pentru o sumă de bani mai mare față de cea pentru care s-a garantat, 40 de milioane de lei. Consecința a fost producerea unei pagube însemnate la bugetul local al orașului.
În plângere este inclusă și Convenția de plată încheiată în 2016, prin care Primăria s-a obligat să achite integral debitul datorat de Perla Invest către bancă. Această convenție de plată este încheiată cu nerespectarea prevederilor legale, fiind realizată doar între Municipiul Piatra-Neamț și bancă, fără a o include și pe debitoarea principală, Perla Invest.
Un alt fapt care a adus prejudicii municipiului Piatra-Neamț este majorarea capitalului social al Perla Invest, în anul 2010, cu suma de 3.500.000 lei și cu terenul de la Baza Hipică. Prin această hotărâre a fost scos din domeniul public și a fost și înstrăinat respectivul teren, consecința firească fiind diminuarea patrimoniului municipiului Piatra-Neamț”, anunță comunicatul respectiv.

Primarul Andrei Carabelea: „Suntem într-o situație critică privind viitorul telegondolei și Bazei Hipice. Deși par cuvinte mari, este acum ori niciodată pentru aceste obiective de interes ale orașului. Suntem într-un pericol iminent de a pierde aceste bunuri, pentru care pietrenii au plătit cu vârf și îndesat, din cauza unor decizii din trecut. Pentru a rezolva această situație și a îndrepta moral greșelile trecutului, facem toate demersurile, pe toate căile legale, cu scopul de a salva mai multe simboluri cu importanță turistică și economică pentru Piatra-Neamț. Astăzi am depus o plângere penală prin care să se cerceteze faptele care au condus la situația actuală în care se află Perla Invest și la devalizarea bugetului orașului. Justiția este singura îndreptățită să găsească responsabilii pentru situația în care a ajuns Perla Invest și am încredere că va face acest lucru.

Evident că indiferent de rezultatul anchetei, această sesizare nu rezolvă AZI situația dramatică de la Perla Invest. O anchetă – mai ales cu componentă economică – poate dura ani buni de zile. Un eventual proces la fel. Chiar și în cazul unei sentințe care să decidă nereguli financiare și recuperarea unr prejudicii, nu înseamnă că banii ajung instant în conturile bugetului păgubit. A se vedea, drept studiu de caz, faptul cum Dan Voiculescu nu a returnat nici acum sumele imense cu care a fraudat statul român…

Probabil că primarul Carabelea a făcut respectiva sesizare și pentru a dovedi astfel că el chiar nu are nicio legătură cu trecutul nu tocmai roz al acestei firme.
Pe de altă parte, PSD-ul care tot acuză (fără probe) a fost părtaș la eventuale nereguli atât timp cât în anii anteriori aleșii social-democrați din CL au votat alături de celelalte forțe politice și garantarea creditului luat de Perla Invest de către Primărie (2007) și, apoi, preluarea creditului la Primărie.

Practic prin această sesizare – dincolo de cursul ei firesc care urmează a fi urmat și de decizia Justiției – primarul demontează total jocul politicianist făcut de PSD-PMP care nu voează propunerea existentă dar nu vine cu altă soluție, acuză jafuri dar fără probe și fără să se fi îndreptat spre Justiție.

…………..

Context – și ședința de azi (23.11.2022) a fost boicotată de PSD+PMP(+1ALDE). Din cei 10 consilieri ai Opoziției a fost prezent unul singur (Liviu Purcariu Florescu – PSD). Deocamdată nu e clar dacă avocatul Florescu s-a săturat de rolul de „consilier PSD butonat de la Casa Albă” (CJ-Prefectură) sau dacă e vorba de vreo nouă stratagemă a PSD-ului care va trimite la ședințele cu acest punct pe ordinea de zi așa câte 1 consilier, de formă…

D.V.

Citeste continuarea pe vestea.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Nuţi, bona lui Bebeto, s-a reîntors în casa Anamariei Prodan

Urmatoarea stire

Rotary Club Sibiu a recompensat, din nou, excelența. Premii în bani, laptopuri și cărți pentru cei mai valoroși elevi sibieni

Stiri pe aceeasi tema