Picătura care a umplut paharul. Era protecționismului european


Legea lui Joe Biden privind tehnologiile curate a antrenat Uniunea Europeană într-o luptă pentru subvenții care va declanșa un război comercial transatlantic, chiar în momentul în care aliații își unesc forțele împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Cele 500 de miliarde de dolari în noi cheltuieli și scutiri de taxe propuse de Biden pentru a stimula industriile ecologice naționale în următorul deceniu s-ar putea dovedi pentru UE picătura care a umplut paharul.

Având în vedere că Legea americană privind reducerea inflației(IRA) pare să încalce normele internaționale privind subvențiile care interzic cerințele de conținut intern, modul în care procedează UE ar putea lăsa pe margine Organizația Mondială a Comerțului, în timp ce superputerile economice ale lumii se angajează într-o nouă eră de confruntare fără menajamente.

„Marea problemă pe care o avem în acest moment este că unele dintre instrumentele pe care țările le folosesc pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice sunt contrare normelor comerțului internațional”, avertizează Arancha Gonzalez Laya, fost director executiv al International Trade Centre.

Cea mai recentă fază a globalizării s-a accelerat în anii 1990, ca urmare a dezintegrării Uniunii Sovietice și a răspândirii valorilor comerciale conduse de SUA în întreaga lume. Intrarea Chinei în OMC în 2001 a contribuit la supraîncărcarea economiei globale cu 76% în următorii 20 de ani.

Pe măsură ce Statele Unite au devenit nemulțumite de sistemul comercial pe care l-au dezvoltat, acest lucru a provocat disonanțe între Washington și Bruxelles. În ciuda eșecurilor OMC, UE continuă să apere organizația, pe care o consideră un bastion împotriva revenirii sistemului comercial bazat pe putere care a precedat cel de-al doilea război mondial.

UE a amenințat că va acționa SUA în fața OMC din cauza IRA, afirmând că discriminează producătorii europeni prin cerințe stricte privind conținutul local. Șefa autorității de reglementare a comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala, a îndemnat SUA și UE să își rezolve neînțelegerea între ele, în loc să implice organizația într-o nouă dispută comercială.

Liderii UE vor discuta la un summit luna aceasta un răspuns la legea americană, dar unii sunt încrezători că blocul comunitar se va asigura că politica este conformă cu normele comerciale internaționale. „Răspunsul UE va viza exact să nu dăuneze sistemului comercial global”, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător la think-tank-ul Bruegel din Bruxelles.

Dar blocul celor 27 de națiuni este împărțit, dacă UE va răspunde la IRA cu propriile subvenții uriașe, aceasta va aduce beneficii doar statelor cu economii puternice.

Premierul italian Giorgia Meloni plănuia să îl avertizeze pe cancelarul german Olaf Scholz înaintea summitului că, deși foaia de parcurs propusă de UE reprezintă un început bun, aceasta este prea “dezechilibrată în ceea ce privește ajutoarele de stat”.

UE lucrează la actualizarea regulamentului său privind subvențiile ecologice, dar următoarea reuniune ministerială a OMC va avea loc abia peste un an, perioadă în care cursa subvențiilor se va intensifica. Todd Tucker, director la Institutul Roosevelt, cu sediul la Washington,  susține că actualele norme comerciale nu sunt adecvate scopului.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, și omologul său francez, Bruno Le Maire, se vor deplasa la Washington în această săptămână pentru a încerca să detensioneze tensiunile transatlantice în curs de dezvoltare. Europenii se vor întâlni cu oficiali americani, inclusiv cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, pentru a discuta despre IRA.

Franța a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai legii, avertizând că aceasta ar putea rescrie în mod nedrept regulile globalizării și ar putea atrage locuri de muncă și investiții departe de Europa.

Și liderii europeni au devenit din ce în ce mai sceptici cu privire la faptul că SUA vor face modificări semnificative la legea privind subvențiile verzi.”Confruntată cu IRA, Europa trebuie să intre în luptă și să-și apere industria”, a subliniat Le Maire.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema