Piatra cubică din Centrul Vechi al Capitalei, peste care treceau odinioară trăsuri, înlocuită cu asfalt: “Este absolut inacceptabil”11 străzi din Centrul Istoric sunt în şantier şi aşa vor rămâne până la vară, în iulie. Se lucrează la reţeaua de gaze. Deja, pe unele porţiuni, piatra cubică a fost înlocuită cu asfalt.

Andreea Milea, reporter Observator: Pentru astfel de lucrări este nevoie de mai multe avize, inclusiv de avizul Ministerului Culturii, mai ales că Centrul Istoric este o zonă cu grad maxim de protecţie. 

Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect şef al Capitalei: Este absolut inacceptabil, de fapt. Una din condiţiile intervenţiilor la gaze este să aducă terenul la starea iniţială. Indiferent dacă e zonă protejată sau nu.

Muncitorii promit că vor reface pavajul din Centrul Vechi din București

Într-un răspuns pentru Observator reprezentanţii firmei de gaze spun că au turnat asfalt pentru a nu îi încurca pe pietoni: “S-a recurs la o soluție provizorie, de refacere cu beton a anumitor tronsoane reabilitate pe perioada sezonului rece, urmând să fie adus carosabilul la starea inițială, cea de pavaj, în perioada imediat următoare”.

Aceeaşi promisiune a primit-o şi primarul general: piatra cubică va fi pusă la loc după ce se vor face probe conductelor. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Mi s-a comunicat că e o lucrare provizorie şi că Distrigaz şi-a luat obligaţia de a pune pavajul înapoi. 

Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect şef al Capitalei: Este absurd. Este absurd pentru că piatra cubică este mai uşor de manevrat decât un asfalt. Deci şi-au dat seama că au greşit şi acum încearcă să găsească o soluţie de compromis. 

În 2010 pe bulevardul Kiseleff piatra cubică a fost scoasă şi în locul ei s-a turnat asfalt

Pentru confortul şoferilor, au motivat atunci autorităţile.

Cristian Marin, inginer: Măsura care a fost luată de autorităţi, evident nu a fost cea corectă, aceea de a remedia starea drumului, ci pur şi simplu s-a optat pentru varianta cea mai simplă: scoaterea acestora şi înlocuirea cu asfalt. Dacă ne uităm în Europa de vest sunt foarte multe orașe care tocmai că întreţin astfel de străzi cu piatră cubică şi chiar au văzut o oportunitate imensă în momentul în care au văzut că autoritatile din Bucureşti renunţă la această piatră cubică. 

Şi exact asta s-a întâmplat: edilii de atunci au vândut piatra cubică autorităţilor din Paris, care au refăcut marile bulevardele şi pieţe ale capitalei franceze.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema