Piața imobiliară a rămas activă, dar apar primele semne de crizăPiaţa terenurilor a rămas foarte activă în România, în prima jumătate a lui 2023, realizând o cifră de afaceri estimată la aproximativ 250 de milioane de euro, un volum care include doar tranzacţiile cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale în sectoare precum rezidenţial, birouri, retail, fără segmente cum ar fi cel industrial sau energetic, arată Colliers în raportul de piaţă privind evoluţia pieţei imobiliare în primul semestru al acestui an.

Segmentul de retail se bucură de cea mai mare atenţie, în condiţiile în care dezvoltatorii continuă să vadă oportunităţi în multe zone din ţară. Cum perioada de vară a fost destul de liniştită până acum, consultanţii Colliers se aşteaptă la volume tranzacţionate modeste în trimestrele următoare.

În ceea ce priveşte cererea, aceasta a fost împărţită aproape în mod egal între segmentele de retail şi rezidenţial. Cu toate acestea, în timp ce dezvoltatorii de retail au rămas destul de activi, concentrându-se mai ales pe terenuri pentru parcuri de retail/big box în zone/oraşe cu stoc limitat de spaţii moderne de retail, în sectorul rezidenţial se înregistrează o încetinire mai pronunţată a tranzacţiilor, în condiţiile în care ratele mai mari ale dobânzilor şi creşterea costurilor de construcţie au dus la o scădere destul de semnificativă a activităţii, în special în comparaţie cu perioada 2020-2022.

“Pentru retail, o notă specială ar trebui făcută în privinţa Bucureştiului, unde contextul urbanistic şi legislativ rămâne incert. Avem destul de multe tranzacţii care s-ar putea încheia dacă anumite condiţii privind autorizaţiile de construire/diverse documentaţii de urbanism ar fi îndeplinite. Pe partea rezidenţială, mulţi dezvoltatori încă deţin un stoc semnificativ de terenuri pentru potenţiale proiecte pe care le-ar putea demara acum, însă mulţi vor să mai aştepte puţin pentru a vedea încotro se îndreaptă piaţa pe termen scurt”, explică Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers România.

Riscuri într-o perioadă de incertitudine

În consecinţă, adaugă directorul Colliers, “asistăm la o mulţime de discuţii despre diferite structuri de asociere care implică proiecte rezidenţiale, deoarece acestea pot fi reciproc avantajoase: dezvoltatorii preferă să împartă riscurile în această perioadă de incertitudine, în timp ce proprietarii de terenuri consideră că pot beneficia într-o mai mare măsură de potenţialul de creştere a pieţei în 2-3 ani”.

Oferta rămâne la un nivel bun, în cea mai mare parte a ţării, atât în ceea ce priveşte platformele/terenurile industriale de mari dimensiuni, cât şi terenurile de dimensiuni medii care pot acomoda diferite tipuri de proiecte imobiliare. Între timp, unii investitori caută să…

Citeste continuarea pe www.stiripesurse.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema