Peste 300.000 de credincioşi, aşteptaţi la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc. Preşedinta Ungariei va fi prezentă pentru prima dată300.000 de credincioşi din toate colţurile lumii sunt aşteptaţi în următoarele zile la Şumuleu Ciuc. Pe jos, cu trenul, maşina sau chiar pe cal, conform tradiţiei, pelerinii vin în fiecare an, de Rusalii, la cea mai mare procesiune din Sud-Estul Europei. 

Korodi Attila, primar Miercurea Ciuc: Evenimente organizate atât în cadrul slujbei de Rusalii, cât şi a doua zi în duminica de Rusalii. Vor aduce foarte multe evenimente culturale în această zonă a Bazilicii Şumuleu, cât şi în Şaua Şumuleu.

Părintele Timár Sándor Asztrik, rectorul bisericii franciscane din Şumuleu: Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc este închinat Sfintei Fecioare Maria. Prima dată, acum 456 de ani au venit pelerini aici.

Procesiunile vor începe încă de mâine seară. Un sobor de preoţi va ţine slujba Sfintei Liturghii în aer liber, într-un altar amenajat pe muntele Şumuleu Mic.

În Sâmbăta Rusaliilor aici este aşteptată şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin. 

Părintele Timár Sándor Asztrik, rectorul bisericii franciscane din Şumuleu: Din zona Şumuleului sau din ţară vin foarte mulţi. Dar, vin şi din Ungaria foarte mulţi. Vin pelerini şi din Australia, Suedia şi din America. Doamna preşedintă este de religie reformată, dar vine cu mare evlavie aici, la Şumuleu. E prima dată când vine. 

Toate locurile de cazare din zonă sunt ocupate. Circulaţia în localitate va fi restricţionată până duminică seara. Sute de jandarmi, poliţişti şi pompieri vor supraveghea desfăşurarea evenimentului. 

Maria Plumbu, purtător de cuvânt IPJ Harghita: Printre poliţiştii angrenaţi sunt şi vorbitori de limbă maghiară, care vor ajuta persoanele venite din alte localităţi sau din alte ţări ca să ajungă la punctele de destinaţie. 

La această procesiune a participat în 2019 Papa Francisc.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema