Peste 250 de migranţi din Algeria au sosit în Insulele Baleare, de Crăciun

Peste 250 de migranţi de pe coastele Algeriei au sosit în Insulele Baleare de Crăciun, au anunţat miercuri autorităţile acestui arhipelag spaniol, care consideră aceasta cifră drept una „importantă”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Migranți în Spania FOTO Profimedia

„Am avut un aflux semnificativ de migranţi ilegali pe ţărmurile noastre începând cu ziua de Crăciun, concret 251 de persoane, ceea ce este o cifră importantă, nu cea mai mare din an“, a declarat Aina Calvo, reprezentanta guvernului spaniol în acest arhipelag mediteranean. 

 Majoritatea migranților sunt din Magreb

Dacă ne referim doar la ziua de miercuri, cel puţin 136 de migranţi au sosit în Insulele Baleare, aflate la peste 250 de kilometri de coastele Algeriei. Cei mai mulți erau din Maghreb, iar restul din Africa Subsahariană, a precizat prefectura din arhipelag, într-un comunicat.

Printre cei 136 de migranţi care au sosit miercuri în Insulele Baleare se numără și  24 de minori. 

Suspendarea tratatului de prietenie

De precizat că Algeria a suspendat în vara acestui an un „tratat de prietenie, bună vecinătate şi cooperare” încheiat în 2002 cu Spania, după ce şi-a schimbat poziţia în dosarul Saharei Occidentale şi s-a aliniat poziţiei Marocului. Algeria a denunţat faptul că poziţia care rezultă a autorităţilor spaniole „încalcă juridic, moral şi politic obligaţiile” pe care acestea le au.

23 de migranţi au murit şi 140 de poliţişti au fost răniţi, în iunie

Amintim că, luna aceasta, Parchetul spaniol a clasat ancheta cu privire la moartea a cel puţin 23 de migranţi africani, la sfârşitul lunii iunie, în timp ce încercau să pătrundă în enclava spaniolă Melilla, în teritoriu marocan . 

„Nu putem concluziona că acţiunea agenţilor a mărit riscul asupra vieţii şi integrităţii fizice a migranţilor şi nu putem, prin urmare, să-i inculpăm pentru ucidere din culpă“, se arată într-un comunicat.

Pe 24 iunie, cel puţin 23 de migranţi au murit şi 140 de poliţişti au fost răniţi, conform autorităţilor marocane, în timpul tentativei a circa 2.000 de migranţi, majoritatea originari din Sudan, de a pătrunde în enclava spaniolă Melilla.  

 

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

LIVE UPDATE | Ziua 309 de război între Rusia și Ucraina

Urmatoarea stire

Visezi să îl cunoști pe Cristiano Ronaldo? Află cum poți lucra pentru el. Portughezul face angajări

Stiri pe aceeasi tema