Pentagonul trimite în Ucraina versiunea mai modernă și mai letală a tancului Abrams: „E diferența dintre un telefon cu disc și un iPhone”


Americanii vor trimite în Ucraina tancul M1A2 Abrams, care are capacităţi semnificativ îmbunătăţite în comparaţie cu modelul anterior M1A1, a confirmat joi adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

Aceasta a precizat însă că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocuri” şi va dura „luni de zile pentru a transfera” echipamentele, relatează CNN.

Versiunea M1A2 a tancurilor Abrams are un upgrade semnificativ faţă de versiunea iniţială M1A1, în principal datorită faptului că A2 funcţionează pe un sistem digital, spre deosebire de sistemul analogic al A1.

Este “diferenţa dintre un telefon cu priză – un telefon cu disc – şi acel iPhone pe care îl aveţi în mână”, a explicat generalul în retragere Robert Abrams, fost comandant al forţelor americane din Coreea. Tancul de 70 de tone poartă numele tatălui său.

În plus faţă de schimbarea digitală apărută la A2, noua versiune a tancului este “semnificativ” mai letală decât A1, a explicat Abrams. Noua versiune include o cameră cu termoviziune independentă pentru comandant. În timp ce, înainte, doar artileristul avea un astfel de echipament, acum şi comandantul tancului are unul, ceea ce îi permite să ajute la scanarea şi identificarea ţintelor.

Sistemul digital permite, de asemenea, echipajului tancului să ruleze propriile diagnostice la bord, a mai spus Abrams, în loc să aştepte ca mecanicii să efectueze teste pentru a determina orice problemă care apare.

Când vine vorba de asta, a punctat Abrams, M1A2 este “mult superior în ceea ce priveşte forţa letală, capacitatea de supravieţuire şi mobilitatea” faţă de tot ceea ce are Rusia pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, nu este clar ce variantă a tancului A2, pentru că există trei, va fi aleasă. Singh a refuzat să spună în timpul briefing-ului de joi de la Pentagon.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri, că 31 de tancuri Abrams vor fi trimise în Ucraina, după zile de discuţii între SUA şi aliaţi. Oficialii nu dezvăluiseră încă ce variantă de tanc vor alege, iar şeful de achiziţii al Armatei, Doug Bush, declarase marţi reporterilor că decizia este încă în curs.

Joe Biden a declarat că tancurile vor “spori capacitatea Ucrainei de a-şi apăra teritoriul şi de a-şi atinge obiectivele strategice”.

Doug Bush a spus că preocupările legate de logistică şi de întreţinere – care au fost invocate frecvent ca motiv pentru care SUA au ezitat să trimită până acum tancuri Abrams – nu vor cântări prea mult în decizia luată, indiferent care va fi în final varianta aleasă.

De asemenea, el a explicat că armata nu produce tancuri noi, de la zero, dar că, în schimb, a modificat modelele mai vechi existente. “Asta nu înseamnă că este neapărat uşor sau rapid”, a adăugat el, dar în prezent nu trebuie să fie construite de la zero, a punctat oficialul.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Horoscop 27 ianuarie 2023 – Astăzi este plin de lecții valoroase

Urmatoarea stire

De ce „The Last of Us” e cel mai așteptat serial al anului produs de HBO Max?

Stiri pe aceeasi tema