Peninsula Crimeea intră în vizorul Kievului: Ucraina are capacitatea militară de a elibera Crimeea, susține un oficial al administrației BidenPeninsula Crimeea poate fi recucerită de trupele Kievului: Un oficial al administrației Biden a declarat recent membrilor Congresului că Ucraina are capacitatea militară de a recupera Crimeea

Un oficial al administrației Biden a declarat recent membrilor Congresului că Ucraina are capacitatea militară de a recuceri Peninsula Crimeea, dar unii oficiali sunt îngrijorați că orice ofensivă pe scară largă care amenință ruperea peninsulei de Rusia l-ar putea împinge pe Vladimir Putin să folosească arme nucleare, spun doi oficiali americani familiarizați cu această chestiune.

Informarea privind Ucraina de la sfârșitul lunii noiembrie pentru unii membri ai Congresului a inclus discuții despre motivele pentru care Ucraina va continua să aibă nevoie de arme și echipamente americane în viitorul apropiat

Cei doi oficiali au declarat că un oficial al administrației Biden, întrebat în timpul briefingului despre continuarea sprijinului pentru armata ucraineană și dacă aceasta va încerca să recucerească Peninsula Crimeea, a răspuns că Ucraina are acum capacitatea de a o recuceri.

Întrebat despre acest răspuns, oficialul a declarat că Ucraina nu are un obiectiv pe termen scurt de a recuceri Peninsula Crimeea și că o ofensivă militară nu este iminentă, dar a recunoscut că Ucraina a dat dovadă de rezistență și perseverență pe parcursul războiului. Oficialii administrației spun că sunt de părere că trei atacuri mortale recente cu drone împotriva unor baze militare rusești au fost efectuate de ucraineni, deși spun că încă nu este clar dacă guvernul președintelui Zelenski le-a ordonat direct.

Washingtonul și alte guverne au furnizat Kievului arme mai puternice, inclusiv artilerie HIMARS, care au provocat daune serioase forțelor rusești

Percepția SUA și a Occidentului cu privire la forțele armate ale Ucrainei s-a schimbat de la invazia din februarie, când oficialii americani și europeni se temeau că trupele și tancurile rusești își vor zdrobi adversarii în câteva zile sau săptămâni. Înalți ofițeri militari americani și guvernele occidentale spun că Ucraina a dat dovadă de ingeniozitate și curaj în lupta cu o armată mai mare și mai bine înarmată și a încorporat rapid noile sisteme de armament furnizate de membrii NATO.

Ucrainenii “continuă să șocheze lumea cu cât de bine se comportă pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american.

Încrederea aparentă a oficialului Biden în capacitățile Ucrainei vine în contextul în care administrația se întreabă dacă să dea curs sau nu solicitărilor continue ale guvernului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru armament mai puternic, cum ar fi sisteme de rachete ATACMS și tancuri, și în timp ce Ucraina afirmă că Rusia se pregătește să trimită 200.000 de soldați noi pentru a ataca Kievul. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze.

Citește și: Un general rus amenință: „Vor fi negocieri doar când armata va ajunge la granița cu România!”

Linia roșie

Nu se crede că o ofensivă ucraineană în Peninsula Crimeea este iminentă, spun oficialii și experții, în principal pentru că în prezent nu sunt întrunite condițiile unui atac.

Ucraina se luptă și a pierdut teren în jurul Bahmut, în est. Cele două părți sunt practic în impas acolo, iar oficialii americani evaluează că, pe baza locului unde se află acum trupele ucrainene și liniile de luptă, armata ucraineană se va deplasa spre nord-est în următoarele luni, mai degrabă decât spre sud, spre Peninsula Crimeea.

“Ar trebui să se întâmple mai întâi multe lucruri din punct de vedere militar” înainte ca Ucraina să înceapă o ofensivă reală pentru a recuceri Peninsula Crimeea, a declarat un oficial american.

Cu toate acestea, unii oficiali ai administrației discută în privat despre ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina lansează o ofensivă în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o în 2014, iar oficialii americani sunt îngrijorați că Putin s-ar putea simți pus la colț.

“Putin ar putea reacționa mai puternic la un atac asupra peninsulei Crimeea”, a declarat un oficial american.

O preocupare centrală este aceea că o amenințare reală la adresa controlului rusesc l-ar putea împinge pe Putin să folosească o bombă murdară sau un alt dispozitiv nuclear, au declarat un fost și doi actuali oficiali. “Aceasta este linia roșie”, a declarat un fost oficial american.

Trei oficiali americani au subliniat că SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară sau o bombă murdară în acest moment

În plus, o luptă reală pentru Peninsula Crimeea ar include pierderi grele pe câmpul de luptă de ambele părți, iar preluarea acesteia ar fi o sarcină descurajantă pentru forțele ucrainene din cauza prezenței militare rusești puternice și a geografiei dificile, spun experții militari. Bătălii sângeroase au fost purtate pentru această zonă în timpul războiului civil din Rusia și al celui de-al Doilea Război Mondial.

Peninsula Crimeea este legată de Ucraina continentală printr-un istm îngust. Rusia are până la 70.000 de soldați care apără acest teritoriu.

Ucraina nu dispune de suficiente forțe aeropurtate sau navale care să poată lansa atacuri eficiente împotriva forțelor îngropate aflate în Peninsula Crimeea

Ucrainenii ar avea mai multe șanse să atace alte obiective rusești pe continent, în estul Ucrainei, unde trupele rusești sunt mai expuse, au declarat experți și un oficial american.

Dacă Ucraina ar face mai multe progrese împotriva forțelor rusești din estul și sudul Ucrainei, ar putea fi mai bine plasată pentru a ataca în cele din urmă Peninsula Crimeea, au declarat experții și un oficial american.

Atacuri nerevendicate

Unii oficiali ai administrației Biden sunt deja îngrijorați de continuarea atacurilor ucrainene în interiorul Rusiei, care ar putea provoca un răspuns mai puternic din partea lui Putin și ar putea extinde conflictul la vecinii Ucrainei.

O serie de atacuri nerevendicate au vizat forțele rusești din Peninsula Crimeea începând cu luna iulie, inclusiv un atac cu dronă care a lovit flota rusă din Marea Neagră din Sevastopol și explozii la un presupus depozit de muniții rusești. În octombrie, Ucraina și-a revendicat indirect meritul pentru avarierea podului Kerch din estul Crimeei, care o leagă de Rusia continentală.

În timp ce oficialii administrației cred că ucrainenii au efectuat cele trei atacuri recente cu drone împotriva bazelor rusești, ei nu cred că acestea au fost efectuate cu drone furnizate de SUA.

Casa Albă a fost surprinsă de aceste lovituri, au declarat doi oficiali americani și un oficial american din domeniul apărării, creând un moment de frustrare față de guvernul de la Kiev, așa cum s-a întâmplat după atacul de la podul Kerch și uciderea fiicei unui aliat apropiat al lui Putin. Dar alți oficiali au declarat că frustrarea durează de la invazie și că, în unele cazuri, ajută SUA să aibă o negare plauzibilă cu privire la un incident.

Oficialii americani recunosc faptul că Ucraina a întreprins o serie de acțiuni de escaladare împotriva Rusiei fără a informa în prealabil SUA sau aliații occidentali

Un oficial american a declarat că Ucraina ia propriile decizii pe câmpul de luptă, dar Casa Albă este încrezătoare că Ucraina nu ar începe o operațiune de amploare, cum ar fi recucerirea Peninsulei Crimeea, fără a notifica în prealabil SUA.

Atacurile din interiorul teritoriului rusesc, pe care Kremlinul le-a pus pe seama Ucrainei, au stârnit, de asemenea, îngrijorări la Washington și în capitalele europene că Kievul ar putea să exagereze și să provoace mai multe acțiuni de escaladare din partea Rusiei și să deraieze orice șansă de negocieri de pace, au declarat oficialii occidentali.

Tensiunile nucleare cu Rusia au atins cote maxime în octombrie, dar de atunci s-au calmat considerabil, au spus oficialii, și nu există evaluări ale serviciilor de informații americane potrivit cărora Putin ar intenționa să folosească o armă nucleară în acest moment.

Secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin, directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines și președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, au ținut joi dimineață o ședință de informare închisă pentru membrii Camerei Reprezentanților cu privire la Ucraina.

cuvinte cheie: Peninsula Crimeea

Citeste continuarea pe project-e.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Putin a ordonat consolidarea granițelor Rusiei și cere un control crescut în regiunile din Ucraina anexate în septembrie

Urmatoarea stire

Comisia Congresului recomandă punerea sub acuzare a lui Trump în legătură cu asaltarea Capitoliului

Stiri pe aceeasi tema