Parlamentul European nu are competenţe în această chestiune


Ungaria nu va permite Parlamentului European să-i blocheze preşedinţia semestrială a Consiliului UE pe care această ţară o va exercita în a doua jumătate a anului viitor, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga (foto). Ea a amintit că Parlamentul European nici nu are competenţe în această chestiune, relatează presa ungară, citată de agenţia EFE.

„Parlamentul European vrea încă o dată să-i ia ceva Ungariei. Săptămâna viitoare va vota din nou o rezoluţie împotriva Ungariei, prin care vor să blocheze preşedinţia ungară” a Consiliului UE, a remarcat Judit Varga.

Guvernul de la Budapesta „nu va permite” ca Ungariei să-i fie luată această preşedinţie semestrială, a adăugat ea.

Cinci mari grupuri politice din Parlamentul European se pregătesc să adopte o nouă rezoluție privind starea statului de drept în Ungaria și fondurile UE înghețate, scrie publicația maghiară de opoziție Nepszava. Proiectul pune sub semnul întrebării faptul că Ungaria poate îndeplini în mod credibil președinția Consiliului UE în 2024, dat fiind că Budapesta încalcă valorile fundamentale ale UE și nu respectă principiul cooperării loiale.

Prin urmare, Parlamentul European va solicita Consiliului UE să găsească o soluție la această problemă, în caz contrar, parlamentul va interveni.

Este pentru prima dată când Parlamentul European ridică problema inadecvării guvernului Orbán în privința preluării președinției rotative a UE.

Însă Consiliul UE (statele membre), nu Parlamentul European, este cel care decide asupra preşedinţiei rotative, iar aceasta cu un vot în unanimitate, aşadar Parlamentul European „nu are nimic de-a face cu asta”, a amintit ministrul ungar al justiţiei.

Aflat de 13 ani în fruntea unui guvern de orientare conservatoare, Viktor Orban are o relaţie tensionată cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) asupra dreptului naţional.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept, blocând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema