Parlamentul din Kazahstan a retras privilegiile acordate fostului președinte Nursultan Nazarbaev

Kazahstanul a abrogat vineri o lege care le conferea o autoritate considerabil─â fostului pre┼čedinte Nursultan Nazarbaev ┼či familiei sale, care au condus timp de trei decenii cea mai mare ┼úar─â din Asia Central─â, epilog al unui proces legislativ ┼či politic pentru a ├«nl─âtura clanul s─âu de la putere, relateaz─â AFP, citat─â de Agerpres.

ÔÇ×├Än cadrul unei sesiuni comune a camerelor parlamentului, deputa┼úii au adoptat (ÔÇŽ) legea privind ÔÇśanularea legii constitu┼úionale (ÔÇŽ) ├«n leg─âtur─â cu primul pre┼čedinte al Republicii Kazanstan’ÔÇŁ, a transmis Kazinform, agen┼úia de pres─â oficial─â.

├Än baza unei legi privind ÔÇśprimul pre┼čedinteÔÇÖ adoptat─â ├«n 2000, Nazarbaev beneficia de prerogative politice importante, iar familia sa, care controleaz─â mari p─âr┼úi din economie, de imunitate judiciar─â.

Printre altele, fostul pre┼čedinte omnipotent, cunoscut pentru cultul personalit─â┼úii, a fost l─âsat f─âr─â titlul onorific de ÔÇślider al na┼úiuniiÔÇÖ, la c├óteva luni dup─â ce capitala redenumit─â Nursultan ├«n onoarea sa a revenit ├«n septembrie 2022 la denumirea precedent─â, Astana.

Miercuri, Curtea Constituţională a invalidat această lege în urma unui referendum de aprobare a acesteia în iunie 2022, cu scopul de a încheia cu epoca Nazarbaev în această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi.

Dup─â demisia sa nea┼čteptat─â din martie 2019, Nazarbaev, declarat ÔÇśerou al poporuluiÔÇÖ, a continuat s─â joace un rol important, prin apropia┼úii s─âi.

Abrogarea acestei legi ar fi fost de neconceput ├«n urm─â cu un an, ├«ns─â tulbur─ârile din ianuarie 2022, c├ónd protestele pa┼čnice ├«mpotriva scumpirii carburan┼úilor au degenerat ├«n confrunt─âri ├«ntre for┼úele de ordine ┼či civili, f─âc├ónd 238 de mor┼úi, au transformat peisajul politic.

Nazarbaev a fost acuzat de manifestanţi că s-a îmbogăţit extrem de mult, împreună cu clanul său, în detrimentul populaţiei, care se confruntă cu dificultăţi economice tot mai mari.

Ca r─âspuns la aceast─â criz─â, pre┼čedintele actual, Kass├«m-Jomart Tokaev, considerat mult timp drept un acolit al lui Nazarbaev, l-a criticat pe fostul s─âu mentor ┼či a cerut s─â se renun┼úe la regimul ÔÇśsuper-preziden┼úialÔÇÖ.

├Än ultimele luni, mai mul┼úi apropia┼úi ai fostului pre┼čedinte, ├«n prezent ├«n v├órst─â de 82 de ani, au fost ├«nl─âtura┼úi din posturi de r─âspundere.

Un apropiat al lui Nazarbaev, fostul premier ┼či ┼čef al serviciilor secrete Karim Massimov este vizat de un proces pentru ├«nalt─â tr─âdare, acuzat c─â a organizat tulbur─ârile din ianuarie anul trecut.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Jose Mourinho a f─âcut lumin─â. De ce nu a mai ajuns selec╚Ťioner al Portugaliei ├«n aceast─â iarn─â

Urmatoarea stire

Delfinii sunt nevoi┼úi s─â “strige” la semenii lor pentru a acoperi zgomotele produse de activit─â┼úile umane, arat─â cercet─âtorii

Stiri pe aceeasi tema