Parlamentari francezi îi cer lui Macron să salveze micile biserici rurale, “sufletul Franței”


„De fiecare dată când dispare o biserică, dispare un fragment din sufletul Franței”. Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Republicii, publicată duminică, 19 februarie, în JDD, 131 de parlamentari de dreapta și de centru fac apel la păstrarea bisericilor rurale din Franța, potrivit Le Figaro.

„Bisericile noastre au un trecut, dar vrem ca ele să aibă și un viitor”, a rezumat grupul de parlamentari, reuniți la inițiativa lui Henri Leroy, Valérie Boyer, Édouard Courtial, Émilie Bonnivard și Philippe Gosselin (toți LR). „Acest viitor este amenințat de buldozere, dar și din cauza lipsei de resurse, într-o tăcere asurzitoare.”

Între 2.500 și 5.000 de biserici în ruină până în 2030

Potrivit misiunii de informare a Senatului privind starea patrimoniului religios în Franța, între 2.500 și 5.000 de biserici ar urma să dispară până în 2030. Iar în fiecare zi sunt vandalizate două clădiri religioase, adaugă parlamentarii. Pentru semnatarii petiției, aceste clădiri „constituie memoria satului, memoria războiului și a evenimentelor fericite”. Prin urmare, ei îi cer lui Emmanuel Macron să ajute comunele, care dețin 90% din biserici. Acestea din urmă „sunt asfixiate, sufocate de proliferarea normelor și a cheltuielilor obligatorii”.

Totuși, aceste biserici „simbolizează o insulă de frumusețe, o gură de oxigen, rară, atât de rară în epoca noastră în care domină blocul și betonul”. Parlamentarii concluzionează „într-un singur cuvânt”: „biserica rurală este cutia de bijuterii a patrimoniului nostru cel mai prețios. […]. Așa cum spunea Winston Churchill, „un popor care își uită trecutul nu are viitor”.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Maia Sandu susține că Rusia duce deja un război hibrid în Republica Moldova și cere sisteme de apărare antiaeriană de la NATO: „Este clar că neutralitatea nu ne poate apăra”

Urmatoarea stire

Angajări în România! Se oferă tichete de masă, prime de vacanţă, Crăciun şi Paşte. Spor de 25% pentru tura de noapte

Stiri pe aceeasi tema