Pariul dement pe care l-ar putea încerca Putin. ”O escaladare nucleară tactică ar forța înghețarea liniilor actuale ale frontului”


Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 23:18

2348 citiri

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) au făcut vineri, 30 septembrie, o nouă analiză a intențiilor președintelui Vladimir Putin în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Analiza a fost făcută în urma discursului liderului de la Kremlin, când a anunțat anexarea teritoriilor ocupate în Ucraina.

Experții consideră că Putin a folosit amenințarea cu armele nucleare în încercarea de a obliga Ucraina să se așeze la masa negocierilor.

”Probabil că evaluează în mod incorect că puterea sa nucleară va determina Statele Unite și aliații săi să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a negocia”, notează analiștii.

Amenințările sale nu sunt însă noi și nu indică o pregătire iminentă pentru utilizarea armelor nucleare. ”Liniile roșii” declarate de Putin pentru utilizarea armelor nucleare au fost deja depășite în acest război de mai multe ori, fără a avea loc o escaladare nucleară.

ISW subliniază că Putin a pus în mișcare două mijloace majore, în afara utilizării armelor nucleare, prin care va încerca să-și atingă obiectivele: mobilizarea parțială, pentru a înlocui pierderile rusești, și presiunile energetice pe timp de iarnă asupra Europei, pentru a descuraja sprijinul european.

”Este dificil de evaluat ce indicatori va folosi Putin pentru a evalua succesul fiecărui efort. Dar ambele vor avea nevoie de timp considerabil pentru a da roade sau pentru a eșua în mod demonstrabil”, mai notează analiștii.

Dorința de negocieri a președintelui rus arată însă că el ia în calcul că nu poate câștiga acest război cu forțele pe care le are și, de aceea, încearcă să câștige timp pentru regruparea armatei.

În opinia analiștilor, președintele rus poate decide să folosească armele nucleare doar atât timp cât va considera că nu va atrage intervenția militară convențională directă occidentală.

”În cel mai bun caz, Putin ar putea spera că o escaladare nucleară tactică ar forța înghețarea liniilor actuale ale frontului. Ar fi un pariu uimitor, având în vedere costurile pe care NATO le poate – și trebuie – să le impună ca răzbunare. Utilizarea nucleară rusească ar fi un pariu masiv pentru câștiguri limitate care nu ar atinge obiectivele de război declarate de Putin”, concluzionează analiștii.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Începe sezonul premiilor Nobel

Urmatoarea stire

„Rezultatele referendumurilor Rusiei nu sunt legitime, iar Canada nu le va recunoaşte niciodată”

Stiri pe aceeasi tema