Orgasmul. Știința plăcerii – Revista PSYCHOLOGIES Romania


În ultimele decenii se vorbește mult despre sexualitate. În școli a apărut controversata disciplină a educației sexuale, predată uneori cu metodă și interes, alteori ca o măsură de control a activității sexuale la tineri. Știm foarte multe despre sarcină, boli cu transmitere sexuală și metode de sex protejat. Toate bune și frumoase, dar nu prea auzim cuvântul „orgasm”.

Poate e momentul potrivit să vorbim despre el, despre misteriosul, eluzivul, atrăgătorul, periculosul și atât de ocolitul cuvânt „orgasm”. Femeile și bărbații îl ating când ajung în punctul de maximă excitație sexuală, când plăcerea este la cote mari, iar mușchii din regiunea genitală se contractă. La bărbați, este asociat cu ejacularea. La femei, vorbim de orgasm clitoridian și orgasm vaginal, așa că lucrurile devin un pic mai complicate. Și mai interesante.

Ce este orgasmul?

Biologic vorbind, este un reflex fizic determinat de stimularea sexuală, în principal de stimularea clitorisului, cel mai senzitiv organ din regiunea perineală. În timpul actului sexual, plăcerea se acumulează, datorită stimulării acestei zone, apoi urmează o mare descărcare. În timpul excitării sexuale, fluxul de sânge din organele genitale sporește, iar mușchii din tot corpul încep să se tensioneze. Orgasmul, adică momentul de descărcare, inversează acest proces printr-o serie de contracții ritmice, care implică mai multe zone din corp. După atingerea orgasmului, în sânge se descarcă endorfine, prolactină și oxitocină, care ne dau senzația de fericire, căldură, ne fac să ne înroșim sau să ne simțim somnoroase.

Cum ajungem la orgasm?

Fiecare persoană se simte stimulată în mod diferit, dar când vine vorba de femei, rolul principal este jucat de clitoris. Unele femei pot avea nevoie de senzația suplimentară de penetrare vaginală pentru a ajunge la orgasm. Chiar în momentul anterior orgasmului, clitorisul se umflă și se lubrifiază. Din afară, clitorisul arată ca o biluță de dimensiuni mici, dar este mult mai mare în interior, iar stimularea lui creează ansamblul de senzații foarte plăcute care duc la orgasm.

Există și alte zone erogene care produc plăcere atunci când sunt atinse sau sărutate, dar ele nu conduc obligatoriu la orgasm. Un orgasm adevărat necesită stimulare genitală și majoritatea specialiștilor ne asigură că el este determinat de clitoris.

Din toate timpurile, oamenii au experimentat plăcerea sexuală, pentru a afla cum să ajungă la orgasm. Pentru femei, poate fi vorba de stimularea orală a clitorisului, de frecarea interiorului coapselor sau de un amestec de senzații. Cel mai important, însă, este ca fiecare femeie să afle pe pielea ei, fiind curioasă, cum ajunge la orgasm. Numai în felul acesta, știind cum să se stimuleze și aflând ce îi place, ea se poate simți bine și cu un partener.

Fiecare femeie simte orgasmul în felul ei: există câteva caracteristici comune: respirația accelerată, vibrațiile corpului și transpirația. Orgasmul poate fi blând sau copleșitor și poate fi trăit diferit de aceeași persoană în momente diferite.

Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

Dana Verescu

Dana Mina Verescu a absolvit Facultatea de Psihologie în 1997 și are titlul de MA în Psihologie Organizațională și Psihologie aplicată în domeniul securității naționale. Lucrează în presă de peste 20 de ani și a scris la revistele Grădina mea de vis, Femeia, Femeia de azi, Ioana, Cărticica practică, Național Geographic. Este redactor la Psychologies România. Este pasionată de taichi, lectură, filme și plimbări în aer liber și crede că una dintre cele mai bune psihoterapii este mișcarea.

Citeste continuarea pe www.psychologies.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Atenție, români! Ce ți se întâmplă dacă ai acest copac în curte și îndrăznești să îl tai

Urmatoarea stire

Cale lungă și la CJUE

Stiri pe aceeasi tema