Opt cetățeni români și doi polonezi, repatriați din Turcia cu o aeronavă C27-J Spartan a MApN


MApN a transmis că prima dintre cele trei aeronave ajunse la Adana, în Turcia, un C27-J Spartan, a decolat, în jurul orei 23.00 (ora României) către Otopeni, având la bord 8 pasageri români şi 2 polonezi.

Aeronava a aterizat la ora 01.30.

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că persoanelor repatriate li s-a asigurat imediat consiliere psihologică, fiind verificate și în privința stării de sănătate.

Cei opt cetățeni români au fost preluați de membri ai familiilor lor, în timp ce polonezii au fost duși la hotel.

”Celelalte două aeronave (C-130 Hercules şi al doilea C27-J Spartan) sunt încă pe aeroportul din Adana şi, în funcţie situaţia  concretă, vor fi în măsură să aducă în ţară şi alţi cetăţeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia”, a transmis MApN.

Sursa citată a precizat că reprezentanţii Ambasadei României la Ankara şi echipa consulară mobilă se află în contact permanent cu autorităţile române şi turce competente pentru coordonare şi stabilirea tuturor detaliilor necesare demersurilor de repatriere în siguranţă a cetăţenilor români.

”Cei opt cetăţeni români – cinci studenţi şi trei cadre didactice – se aflau în Adana şi au solicitat să fie repatriati. Ambasadei României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei şi transportul în siguranţă în România”, au mai precizat oficialii MAE.

MAE menţionează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informaţii şi asistenţă consulară.

”Personalul Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce şi este în legătură cu cetăţenii români care au solicitat asistenţă, fiind întreprinse demersurile necesare în vederea identificării unor modalităţi de repatriere a acestora sau de acordare de alt tip de sprijin consular, după caz”, a mai transmis MAE.

MAE reia recomandarea adresată cetăţenilor români aflaţi în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluţia situaţiei de la faţa locului şi de a respecta instrucţiunile autorităţilor turce, informează news.ro.

MAE reaminteşte faptul că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema