Olanda va bloca exportul c─âtre China a celor mai avansate aparate de fabricare a microcipurilor, la presiunea Statelor Unite.


Guvernul ╚Ü─ârilor de Jos (Olanda) a confirmat c─â va impune restric╚Ťii la exporturile de echipamente pentru fabricarea microprocesoarelor, la dou─â luni dup─â ce a ├«ncheiat un acord cu SUA ╚Öi Japonia ├«n acest sens. Companiile care produc cele mai avansate ma╚Öin─ârii de imprimare a microcipurilor au fabrici doar ├«n cele trei ╚Ť─âri, scrie Politico.

Aceast─â ini╚Ťiativ─â este condus─â de SUA ╚Öi are ca scop stoparea livr─ârii de cipuri de ultim─â genera╚Ťie c─âtre Beijing. ÔÇťAv├ónd ├«n vedere evolu╚Ťiile tehnologice ╚Öi contextul geopolitic, guvernul a ajuns la concluzia c─â este necesar pentru securitatea (inter)na╚Ťional─â s─â extind─â controalele la export privind echipamentele specifice de fabricare a semiconductoarelorÔÇŁ, a scris ministrul Comer╚Ťului, ├«ntr-o scrisoare oficial─â c─âtre parlament.

Chiar dac─â China nu este men╚Ťionat─â ├«n mod specific ├«n scrisoare, restric╚Ťiile vin pe fondul eforturilor Chinei de a dep─â╚Öi SUA, Taiwan, Coreea de Sud sau Japonia, care sunt cei mai mari furnizori de cipuri la nivel global.

Noile restric╚Ťii reprezint─â o lovitur─â serioas─â pentru ASML, liderul mondial ├«n produc╚Ťia de echipamente avansate pentru imprimarea microcipurilor, mai arat─â Politico. ASML, cea mai valoroas─â companie tehnologic─â din UE, a declarat c─â ÔÇťva trebui s─â solicite licen╚Ťe de export pentru expedierea celor mai avansate sistemeÔÇŁ.

Guvernul olandez a declarat c─â va face presiuni pentru ca noile controale de export s─â fie incluse ├«n Aranjamentul Wassenaar, un organism ├«n cadrul c─âruia 42 de ╚Ť─âri participante convin asupra controalelor la export pentru arme conven╚Ťionale ╚Öi bunuri cu dubl─â utilizare, care pot avea at├ót aplica╚Ťii civile, c├ót ╚Öi militare.

Cu toate acestea, Rusia este ├«nc─â membr─â a Wassenaar, iar Olanda a declarat c─â Moscova ar putea bloca propunerea. Din acest motiv, guvernul olandez a declarat c─â va stabili, de asemenea, propria sa list─â na╚Ťional─â de control al exporturilor, care poate fi preluat─â de al╚Ťi membri ai UE.

Surs─â: Politico
Surs─â Foto: ASML

Echipa Biziday nu a solicitat ╚Öi nu a acceptat nicio form─â de finan╚Ťare din fonduri guvernamentale. Spa╚Ťiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziv─â.

Dac─â ├«╚Ťi place ce facem, po╚Ťi contribui tu pentru sus╚Ťinerea echipei Biziday.

Sus╚Ťine echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema