Olaf Scholz face apel la o „distribuire comună a responsabilităților și competențelor între statele membre” pentru gestionarea migranților


Consiliul Uniunii Europene, instituție care reunește statele membre ale UE, a făcut joi un pas decisiv către o modernizare a normelor UE în materie de azil și migrație, acesta convenind asupra unei poziții de negociere cu privire la regulamentul privind procedura de azil și la regulamentul privind azilul și gestionarea migrației.

Această poziție va constitui baza negocierilor purtate de președinția Consiliului cu Parlamentul European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro în urma reuniunii miniștrilor de interne din țările UE, în cadrul căreia s-a discutat și starea generală a spațiului Schengen, dar nu și aderarea României și a Bulgariei, blocată de Austria.

Acordul la nivelul statelor membre privind această poziție de negociere a fost salutat deopotrivă de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ambele acte legislative cu privire la care Consiliul a ajuns la o abordare generală fac parte din Pactul privind migrația și azilul, care constă într-un set de propuneri de reformare a normelor UE în materie de migrație și azil. Acest nou pact privind migrația și azilul din 23 septembrie 2020 a fost însoțit de o serie de propuneri legislative. Printre acestea, un regulament privind gestionarea azilului și a migrației și o modificare a propunerii din 2016 privind un regulament privind procedura de azil.

Raționalizarea procedurii de azil

Regulamentul privind procedura de azil (RPA) stabilește o procedură comună în întreaga UE pe care statele membre trebuie să o urmeze atunci când persoanele solicită protecție internațională. Acesta raționalizează modalitățile procedurale (de exemplu, durata procedurii) și stabilește standarde pentru drepturile solicitanților de azil (de exemplu, faptul de a beneficia de serviciile unui interpret sau de a avea dreptul la asistență juridică și reprezentare).

De asemenea, regulamentul urmărește să prevină abuzul de sistem prin stabilirea unor obligații clare pentru solicitanți de a coopera cu autoritățile pe tot parcursul procedurii.

Proceduri la frontieră

RPA introduce, de asemenea, proceduri obligatorii la frontieră, cu scopul de a evalua rapid la frontierele externe ale UE dacă cererile sunt nefondate sau inadmisibile. Persoanele care fac obiectul procedurii de azil la frontieră nu sunt autorizate să intre pe teritoriul statului membru.

Procedura la frontieră se aplică atunci când un solicitant de azil depune o cerere la un punct de trecere a frontierei externe, în urma reținerii în legătură cu trecerea ilegală a frontierei și în urma debarcării după o operațiune de căutare și salvare. Procedura este…

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Opinie: Cum a distrus Iohannis Justiția

Imagine: Britta Pedersen/dpa/picture alliance Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) prin care Bruxelles-ul monitoriza Justiția românească a fost…