O țară se așteaptă la pene de curent


Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat că sunt posibile pene de curent dacă Rusia va scoate statele baltice din rețeaua electrică comună, anunțând un exercițiu de pregătire a apărării.

„Trebuie să fim pregătiți și pentru faptul că Rusia ar putea deconecta Estonia, Letonia și Lituania de la rețeaua lor de electricitate”, a declarat ea într-un discurs televizat, relateaază Reuters.

„Ar fi înțelept să fim pregătiți pentru posibile întreruperi de energie electrică – asta include autoritățile publice, companiile și fiecare individ”, a adăugat ea, descriind orice întrerupere ca fiind „temporară”.

Aproape 3.000 de rezerviști au fost chemați joi la un exercițiu anual de apărare de o săptămână în Estonia, dar premierul a declarat că nu există o amenințare militară imediată la adresa țării.

Ea a făcut apel la cetățenii ruși care trăiesc în Estonia să ignore orice convocare pentru a lupta în Ucraina: „nu plecați, pentru că nu există cale de întoarcere”.

La 30 de ani de la separarea de Uniunea Sovietică de atunci și la 17 ani de la aderarea la UE, statele baltice Lituania, Letonia și Estonia depind încă de Rusia pentru o aprovizionare stabilă cu energie electrică.

Un proiect finanțat de UE în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,94 miliarde de dolari) vizează deconectarea statelor baltice de la rețeaua electrică comună cu Rusia și Belarus în 2025, în favoarea sistemului energetic descentralizat din Europa continentală.

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat în iunie pentru Reuters că țara sa este pregătită dacă Rusia o deconectează de la rețeaua regională de energie electrică, ca represalii pentru că a blocat transportul feroviar al unor bunuri rusești către exclava Kaliningrad.

Rețeaua europeană de rețele electrice ENTSO-E se va conecta la rețelele statelor baltice în termen de 24 de ore dacă aceste țări vor fi deconectate de Rusia, contribuind astfel la evitarea penelor de curent, a declarat în iulie operatorul lituanian de rețele electrice Litgrid. „Dacă Rusia ne deconectează, chiar și astăzi, am fi pregătiți. Analiza noastră arată că furnizarea de energie nu ar fi raționalizată, nu se așteaptă întreruperi grave”, a declarat directorul executiv al Litgrid.

 

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Doliu în sport. Doru Ghimeș, un cunoscut voleibalist, a murit la 39 de ani

Urmatoarea stire

Sute de persoane au semnat azi, la sediul Partidului Umanist Social Liberal, pentru Legea privind confiscarea averile ilegale

Stiri pe aceeasi tema