O șapcă a lui Nicolae Ceaușescu și teza de doctorat a Elenei Ceaușescu, printre obiectele cuplului scoase la licitație (Galerie foto)


Mai mult de 30 de obiecte istorice ale familiei Ceauşescu sunt scoase la licitaţie săptămâna viitoare.

De controversatul cuplu Nicolae şi Elena Ceauşescu, care a condus România timp de mai bine de 20 de ani, sunt legate numeroase piese care redeschid o fereastră – şi mai multe unghiuri de vedere – către un trecut din ce în ce mai puţin recent, încărcat de negură, dar şi supus, prin curgerea timpului, unei decantări de semnificaţii. Articole vestimentare ce au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu şi teza de doctorat semnată de Elena Ceauşescu, dar şi afişe sau fotografii semnate de cuplul dictatorial oferă perspective asupra vieţii lor private, puterii pe care o exercitau, asupra gândirii şi a modului acestora de operare.

De numele Elenei Ceauşescu, în licitaţie, este legată teza de doctorat în chimie (având ca temă „Polimerizarea izoprenului”). Piesa are preţul de pornire de 300 de euro şi face parte din mica serie de 3 exemplare dactilografiate, originale, a cărei realizare era obligatorie potrivit regulamentelor în vigoare în epocă. Doctoratul în chimie al Elenei Ceauşescu a trezit controverse şi zvonuri, înăbuşite rapid de mijloacele de forţă ale regimului. Teza de doctorat îi deschidea Elenei Ceauşescu un lung drum al unei aşa-zise consacrări ştiinţifice – director al Institutului de Cercetări Chimice din Bucureşti, dar şi membru al Academiei Române. 

Foto: Artmark

O piesă istorică ce apare în fotografiile de epocă este şapca bărbătească din bumbac, ce i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Preţul de pornire al accesoriului vestimentar este de 600 de euro, fiind însoţit de certificatul R.A.P.P.S. eliberat la data vânzării acesteia prin licitaţiile din anii 1991-1993.

Foto: Artmark

În reşedinţa familiei Ceauşescu s-a aflat şi arborat şi steagul PCR din mătase, de asemenea însoţit de certificatul R.A.P.P.S., care, în licitaţie are preţul de pornire de 500 de euro.

Foto: Artmark

În cadrul evenimentului din 19 mai se va scoate la licitaţie şi o inedită sticlă de colecţie de Vodkă „Ceauşescu”.

Foto: Artmark

Băutura, în tiraj limitat la începutul anilor ’90, are un preţ de pornire de doar 35 de euro şi este intactă. De remarcat că, în ultimii ani, exemplare similare din micul tiraj au ajuns la vânzare în piaţă pentru preţuri de câteva mii de euro.

Dintr-un registru asemănător este barul în formă de glob pământesc cu lampă, sculptat în lemn, decorat cu hartă a României, făcut cadou de filiala P.C.R. Bihor lui Nicolae Ceauşescu şi are un preţ de pornire de 200 de euro.

Foto: Artmark

Între alte piese deosebite din licitaţie se numără şi o inedită fotografie care îl ilustrează pe Nicolae Ceauşescu în mină, împingând un furgonet. Imaginea a fost surprinsă de celebrul fotograf Armand Rosenthal şi are preţul de pornire de doar 50 de euro.

Foto: Artmark

Pentru preţul de pornire de 200 de euro vor fi scoase la…

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema