„O petardă de fum”?


Mai multe facturi cu valori mari au apărut, brusc, în spațiu public, deși oricine putea citi că sunt regularizări pentru intervale de 12 – 24 de luni, adică cu o medie lunară a consumului care se înscrie în limite de 150 – 300 lei. Aceeași practică am văzut-o și în luna decembrie 2021, când la fel de brusc, presa a primit și a scos în față câteva facturi mari la gaze, s-a efectuat rapid o judecată, s-au stabilit vinovații – furnizorii – și s-au ”amuțat dătătorii” de amenzi (ANRE, ANPC) și oamenii au fost mulțumiți. Potrivit analistului Dumistru Chisăliță, este o petardă de fum aruncată în public care și-a atins ținta în sensul că oamenii s-au obișnuit cu ideea că sunt facturi mari în piața de gaze, de 4.000-5.000 lei, că există un vinovat – furnizorul.

De ce apar facturi cu sume mari

Chisăliță spune că începând cu această primăvară s-a modificat legislația și este obligatoriu ca operatorul de distribuție să efectueze citirea contoarelor la 3 luni. Jumătate din contoarele românilor sunt în case sau în curțile oamenilor, astfel încât de foarte multe ori, cititorii nu aveau acces, iar acestei citiri nu i s-a acordat o importanță deosebită. Începând cu primăvara anului 2022 s-a început o acțiune puternică de citire a contoarelor, mergându-se până la amenințarea consumatorui că dacă nu i se citește contorul se oprește furnizarea de energie electrică. Această acțiune a făcut să apară facturi de regularizare pe 12 – 24 de luni, începând cu luna iunie 2022.
Cu toate acestea, doar acum, apar în public aceste facturi, acum când oamenii urmează să intre în iarnă și să achite în unele situații facturi mari. Și trebuie să se creadă că din nou asta se întâmplă datorită furnizorilor.
Însă dincolo de fumul creat, oamenii au dreptul să înțeleagă de ce au aceste facturi mari la gaze și energie electrică.

Statul – marele câștigător

Chisăliță a extras datele de pe site ul ANRE privind prețurile medii ponderate și cantitățile furnizate de gaze, a extras datele privind producția și importul de gaze, a încercat un calcul al valorii redevențelor, dar și a profiturilor, impozitelor pe profit, a accizelor și TVA-ul încasat la buget și a încercat să estimeze câți din banii plătiți de un consumator casnic pentru un 1 kWh rămân în medie la:
– gaze naturale – la furnizor rămân net circa 4%, iar în bugetul de stat ajung circa 73%,
– energie electrică – la furnizor rămân net circa 2%, iar în bugetul de stat ajung circa 65%.

Chiar dacă calculele sunt aproximative și se bazează pe medii, se desprinde clar că bugetul de stat este principalul câștigător, iar petardele de fum au ca și scop să ascundă acest aspect și să ne îndrepte către un alt vinovat.

Dacă statul ar fi renunțat la jumătate din câștiguri, prețul gazelor și al energiei electrice din România ar fi fost similar cu cel din anul 2020, conchide analistul.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf au șocat întreaga familie cu bătaia dintre ei! Bebeto trece prin clipe grele: „Tremură încontinuu de aseară”

Urmatoarea stire

Simona Halep se menţine în Top 10 WTA : Europa FM

Stiri pe aceeasi tema