O nouă pandemie în 2028? Cercetătorii au început să lucreze la un tratament universal pentru coronavirusuri


Oamenii de ştiinţă se pregătesc deja pentru o posibilă viitoare pandemie de coronavirus care ar putea lovi în 2028, sugerând un ciclu de şapte ani, prefigurat din 2004 încoace, scrie news.ro. În acelaşi timp, cercetătorii au descoperit o nouă ţintă pentru dezvoltarea de medicamente mai eficace pentru viitoarele şi actualele coronavirusuri.

Coadă la vaccinareFoto: Inquam Photos / George Călin

Pandemia de Covid-19 este încă aici, dar oamenii de ştiinţă se pregătesc deja pentru următoarea, dacă tendinţa îngrijorătoare va continua.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern consideră că există un tipar, cu o perioadă de şapte ani, începând din 2004, de la epidemia de sindrom respirator acut sever (SARS) din China, continuând cu epidemia de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi apoi cu cea de Covid-19, care ar putea semnala că o altă epidemie de coronavirus ar putea sosi în 2028.

Din fericire, în ciuda acestor evaluări neliniştitoare, autorii studiului au descoperit o nouă ţintă în lupta împotriva Covid-19 şi a viitoarelor coronavirusuri.

„Sperăm să nu avem nevoie de acest lucru, dar vom fi pregătiţi”, a declarat Karla Satchell, profesor de microbiologie şi imunologie la Feinberg, care conduce o echipă internaţională de oameni de ştiinţă ce analizează structurile importante ale virusului.

Echipa de la Northwestern a cartografiat anterior structura unei proteine a virusului numită nsp16, prezentă în toate coronavirusurile.

Acest nou studiu oferă informaţii esenţiale care ar putea ajuta la dezvoltarea de medicamente împotriva viitoarelor coronavirusuri, precum şi a SARS-CoV-2.

Studiul dezvăluie o zonă cheie, într-o anumită proteină care ajută aceste virusuri să funcţioneze şi să infecteze oamenii.

Cercetătorii spun că dezvoltarea unor medicamente care să ţintească această zonă poate împiedica viitoarele tulpini de coronavirus să devină mortale.

„Ideea este ca acest viitor medicament să acţioneze la începutul infecţiei. Dacă cineva dintre apropiaţi s-ar infecta cu un coronavirus, ai putea alerga la farmacie să iei un medicament care trebuie administrat trei sau patru zile şi, dacă vă infectaţi, boala nu va fi gravă”, explică prof. Satchell.

PROTEINĂ COMUNĂ PENTRU CORONAVIRUSURI

Echipa internaţională a cartografiat trei noi proteine cu ajutorul tehnologiei 3D pentru a afla ce structuri sunt importante pentru aceşti agenţi patogeni.

Aceştia au descoperit un „buzunăraş secret” – care posedă proprietăţi adecvate pentru legarea unui ligand – în funcţionarea internă a virusului, care îi permite să se ascundă de sistemul imunitar uman.

Buzunarul specific coronavirusului se află în proteina nsp16, care este prezentă în toate tulpinile de coronavirus, nu doar în SARS-CoV-2.

Acest buzunar leagă un fragment din genomul virusului, care este ţinut în poziţie…

Citeste continuarea pe www.hotnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema