O nouă lovitură pentru românii cu credite. Dobânda cheie, cea care decide valoarea ratelor, ar putea fi majoratăRomânii cu credite la bănci pot avea parte de o nouă veste mai puțin bună. Va fi anunțată o nouă dobândă cheie, cea care decide valoarea ratelor noastre. De asemenea, analiștii se gândesc la o nouă majorare, fiind o strategie a Băncii Centrale pentru temperarea inflației. 

Banca Națională a României are prima ședință de politică monetară. Există două scenarii, spun analiștii economici: fieca ca dobânda cheie actuală să fie păstrată, fie să aibă loc majorare de 0,25 puncte procentuale şi dobânda cheie să ajungă la 7%.

Florentina Lazăr, reporter Observator: BNR are azi prima sedință de politică monetară. Există două scenarii: fie să se păstreze actuala dobânda cheie, fie să aibă loc o majorare de 0,25 puncte procentuale şi dobânda cheie să ajungă la 7%, spun analiştii economici. Daca vorbim despre românii care au credite raportate la IRCC, indicele va ajunge în aprilie la 5,98 % aşa cum au calculat analiştii, ar putea fi ultima majorare din acest an. 

De altfel, robor la 3 luni de luna trecută a început să scadă, ieri a ajuns la valoarea de 7,45%. Ratele rămân însă mari pentru români. Luăm exemplul unui împrumut de 250 mii lei pe 30 ani, rata e mai mare cu 800 de lei față de anul trecut.17.809 români au solicitat băncilor trecerea de la robor la IRCC, indice care ar rămâne la distanță cu un procent sau două față de robor.

Un deputat PSD susţine că statul ar trebui să găsească o variantă prin care să ajute românii care au credite la bănci, însă fără ca băncile să facă profit în acest sens. Sunt mai multe scenarii care se discută cu specialiştii. Pe de altă parte, surse guvernamentale susţin că singurul sprijin pentru românii cu credite la bănci ar fi stabilizăm dobânzile, iar acest lucru s-ar putea întâmpla doar prin scăderea inflației.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Corina de la MPFM a născut. Traian, tatăl bebelușului, a postat primul selfie cu băiețelul lor

Urmatoarea stire

Se poate evita controlul fiscal?

Stiri pe aceeasi tema