O grupare kurdă din Suedia a organizat o manifestație în care a sugerat că Erdogan ar putea fi executat ca dictatorul italian Benito Musolini. Ambasadorul suedez la Anakara, convocat la MAE turc (FOTO, VIDEO)


Ambasadorul Suediei la Ankara a fost convocat la Ministerul turc al afacerilor externe din cauza unui protest de la Stokcholm, în cadrul căruia un manechin ce îl înfățișa pe Recep Tayyip Erdogan a fost atârnat de un picior, într-o aluzie explicită la execuția dictatorului italian Benito Musolini, conform videoclipului pe care l-a montat ulterior manifestației o grupare kurdă, transmit Reuters și Euronews.

O grupare kurdă din Suedia a sugerat că Erdogan ar putea fi executat ca Musolini

O grupare kurdă din Suedia a produs un videoclip în care este expusă execuția dictatorului Benito Musolini din 1945, iar apoi apare un manechin ce îl înfățișează pe actualul președinte al Turciei atârnat de un picior, o aluzie la felul în care a sfârșit fascistul care a condus Italia în Al Doilea Război Mondial. Momentul cu manechinul a fost filmat chiar la protestul de la Stockholm.

„Istoria ne-a arătat că așa sfârșesc dictatorii. E timpul ca Erdogan să demisioneze înainte să sfârșească prin a fi spânzurat în Taksim (principala piață din Istanbul, n.r.)”, este mesajul videoclipului postat pe contul de Twitter de Comitetul Rojava (numele teritoriilor kurde din nordul Siriei).

Suedia – precum Finlanda – a căutat să obțină aprobarea Turciei pentru a adera la NATO, însă Ankara spune că va da undă verde abia atunci când Stockholm va adopta o poziție mai fermă împotriva grupărilor pe care partea turcă le-a încadrat în lista organizațiilor teroriste, în principal militanți kurzi și entități pe care le învinuiește pentru tentativa eșuată de puci din 2016.

În 2022, Finlanda și Suedia au semnat un acord trilateral cu Turcia, în încercarea de a depăși obstacolele care le blochează intrarea în Alianța Nord-Atlantică.

Staffan Herrstrom, ambasadorul Suediei în Turcia, a fost convocat la Ministerul turc al afacerilor externe, joi, iar Ankara i-a transmis poziția sa, a precizat o sursă diplomatică turcă.

Sursa spune că Turcia se așteaptă să fie identificați autorii incidentului, iar Suedia trebuie „să își respecte promisiunile”.

Ministerul suedez al afacerilor externe a confirmat că a avut loc convocarea, dar nu a oferit și alte detalii.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Descoperire arhelogică într-o aşezare preistorică din deşertul Negev, Israel: ouă de struţ, vechi de peste 4.000 de ani

Urmatoarea stire

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene își mențin pozițiile în Soledar, afirmă Zelenski

Stiri pe aceeasi tema