O Asistentă De La Un Centru De Transfuzii, Acuzată Că Falsifica Analizele Donatorilor Pentru A Le Putea Recolta Sânge. Mai Mulți Pacienți Au Leșinat

Cazul s-a petrecut în urmă cu trei ani, însă până în prezent asistenta medicală nu a fost trasă la răspundere, o primă sentință fiind așteptată la Judecătoria din Alexandria în cursul acestei luni. 

Cei care au sesizat autoritățile au fost chiar reprezentanții Centrului de Transfuzii Teleorman, după ce mai multor pacienți li s-a făcut rău în timpul sau după recoltarea sângelui.

În urma verificărilor, s-a stabilit că una dintre asistentele medicale modifica rezultatul valorii hemoglobinei din sânge. Potrivit datelor din anchetă, nu mai puțin de 27 de fișe au fost falsificate, donatorilor fiindu-le recoltat sânge deși, potrivit analizelor nu se încadrau.  

  • Pentru a fi apți în vederea donării, pacienții trebuie să aibă valoarea hemoglobinei de cel puțin 12,5 pentru femei, respectiv 13,5 pentru bărbați.

Recoltarea de sânge de la donatori care nu aveau nivelul de hemoglobină din sânge indicat în protocoale putea avea consecințe deosebit grave asupra acestora, au arătat oficialii CTS Teleorman în plângerea penală. 

Cinci donatori au leșinat în timpul recoltării

Potrivit documentelor înaintate de Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman, la solicitarea anchetatorilor, din cei 27 de pacienți cărora le-a fost falsificată valoarea hemoglobinei, 17 au suferit fizic în urma recoltării sângelui. Astfel:

  • 5 donatori au prezentat lipotimie (stări de leșin) în timpul recoltării sau imediat după aceea; 
  • 3 donatori s-au prezentat cu anemie persistentă la încercări repetate de a dona; 
  • 9 donatori au avut anemie la următoarele prezentări la donare.

Procedura în cazul recoltării de sânge este una clar reglementată. 

Persoanele care doreau să doneze sânge se prezentau la sediul CTS Teleorman din Alexandria, unde li se înmâna de către asistentul medical de serviciu o fișa pe care aceștia o completau cu datele de stare civilă și semnau. 

Ulterior erau înțepați în deget pentru a li se determina nivelul de hemoglobina. Sângele recoltat astfel era prelucrat de către asistentul medical cu ajutorul unui aparat. 

Asistentul completa în fișa donatorului valoarea hemoglobinei, iar donatorii erau conduși la medicul centrului pentru a fi consultați. Abia apoi se proceda la donarea de sânge.

Procurorii au renunțat la urmărire penală

Pe tot parcursul anchetei, asistenta acuzată de fals intelectual și uz de fals nu a dorit să dea declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. După punerea sub acuzare, ea a demisionat din funcție, ulterior s-a pensionat.

Retragerea din activitate, vârsta și lipsa antecedentelor penale l-au determinat de procurorul de caz să dispună renunțarea la urmărire penală, pe 30 martie 2021. În ordonanță, procurorul a invocat și valoarea mică a datelor modificate – valori cuprinse între 0,1 și 0,3. „Fapt ce nu indică o anemie, ci doar o stare posibil temporară a pacientului”, a motivat procurorul.

„Ni s-a spus că Rusia e aici pentru totdeauna”. Pro-rușii din Harkov, șocați de graba cu care Kremlinul și-a abandonat promisiunea

Nu există un interes public în urmărirea faptelor, în raport de conţinutul acestora şi împrejurările concrete de săvârşire, modul şi mijloacele de săvârşire a faptelor, scopul urmărit, urmările produse sau care s-ar fi putut produce, existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunilor.

Extras din ordonanța de renunțare la urmărirea penală:

Memoriul cadrelor medicale după aflarea soluției

Nemulțumită de soluția parchetului, conducerea Centrului de Transfuzie Teleorman a înaintat, pe 12 mai 2021, un memoriu Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria, atrăgând încă o dată atenția asupra consecințelor recoltării de sânge de la persoane care nu îndeplinesc condițiile reglementate de legislația sanitară.

Reprezentanții CTS Teleorman subliniază că recoltarea de sânge de la o persoană care nu îndeplineşte condiţiile pentru donare, având din start o hemoglobină sub normele legale, poate asocia tulburări ale irigaţiei organelor vitale, respectiv tulburări cardiace şi cerebrale, care pot merge de la accident vascular cerebral ischemic sau infarct miocardic, tahicardii supraventriculare sau ventriculare – invalidând pe viaţă persoana care a avut bunăvoinţa de a dona sânge în sprijinul unui bolnav – până la deces. 

Ancheta reluată, asistenta trimisă în judecată

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria a transmis soluția de renunțare la urmărire penală judecătoriei pentru a fi confirmată. Judecătorii nu au fost însă de acord cu deciza procurorului. Soluția a fost infirmată, iar dosarul s-a reîntors la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

La sfârșitul anului trecut, procurorii au decis trimiterea în judecată a asistentei medicale, în sarcina ei fiind reținute 27 de fapte de fals intelectual și uz de fals.

După reluarea anchetei, asistenta a dat declarații. Ea a recunoscut că a modificat datele, dar a invocat faptul că aparatele de măsurare au o marjă de eroare și a apreciat personal că respectivii donatori sunt apți pentru recoltare. 

Procurorii nu și-au însușit apărarea asistentei, subliniind că aceasta nu avea specializarea necesară pentru a determina dacă un aparat corespunde tehnic pentru măsurarea hemoglobinei și dacă acesta are marjă de eroare şi, mai ales, dacă această marjă este negativă sau pozitivă. 

Obligația ei de serviciu era să consemneze în fișa pacientului datele indicate de aparat, au arătat în actul de acuzare.

Procesul a ajuns în faza finală, Judecătoria Alexandria urmând să pronunțe sentința. S-a ajuns deja la a cincea amânare: la ultimul termen de luni, 12 septembrie, s-a prelungit suspansul cu încă o săptămână, până pe 19 septembrie. Sentința Judecătoriei Alexandria va putea fi contestată.

Foto ilustrativ: ShutterstockUrmărește-ne pe Google News
Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Americanul Ilia Malinin, primul patinator din…

Urmatoarea stire

Dezinformarea de pe TikTok a atins niveluri alarmante, în contextul în care adolescenții folosesc aplicația tot mai des ca motor de căutare, susțin cercetătorii

Stiri pe aceeasi tema