Nu sunt informaţii clare despre atacul asupra barajului, dar acţiunea este rezultatul invazieiRăzboi în Ucraina, ziua 469. Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a declarat, marţi seară, că nu cunoaşte cine a comis atacul asupra barajului din sud-estul Ucrainei, dar a atribuit responsabilitatea generală Rusiei, din cauza invaziei militare.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Prețurile mondiale la grâu și porumb cresc după distrugerea barajului din Ucraina
  • Washington Post: SUA au ştiut în avans despre planul Ucrainei de atacare a gazoductelor Nord Stream
  • Guterres: Nu sunt informaţii clare despre atacul asupra barajului, acţiunea este rezultatul invaziei
  • Olaf Scholz: Rusia probabil a comis atacul asupra barajului pentru a opri contraofensiva ucraineană
  • Avertisiment privind centrala nucleară Zaporojie, expusă unor riscuri majore după atacul asupra barajului Kahovka
  • Ministrul german de Externe: “Rusia este responsabilă în general, din cauza invaziei, inclusiv pentru atacul de la baraj”
  • Avertisment: Apele care se revarsă în urma atacului asupra barajului ucrainean conțin mine explozive

Antonio Guterres a afirmat că nu există informaţii din surse independente despre autorii atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. “Dar un lucru este clar, este încă o consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina”, a declarat Guterres, conform site-ului Tagesschau.de.

“Tragedia de astăzi este încă un exemplu despre cât de înspăimântător este războiul pentru oameni”, a subliniat Guterres, cerând oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile.

Secretarul general al Naţiunilor Unite a anunţat asistenţă umanitară pentru aproximativ 16.000 de oameni rămaşi fără locuinţe în urma inundaţiilor generate de distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate. Ucraina cere o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU. “Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse. În acest context, Rusia a atribuit Ucrainei atacul, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014. “Transmitem clar că este vorba de un act de sabotaj comis de partea ucraineană, orchestrat şi comis de regimul de la Kiev”, a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Război în Ucraina, 6 iunie | Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer

Război în Ucraina, 5 iunie…

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema