„Nu se poate aștepta în mod rezonabil ca Ucraina să-l respecte”


Rusia și Ucraina și-au atacat reciproc pozițiile din estul Ucrainei, vineri, fără a da semne că vor respecta o așa-zisă încetare a focului de 36 de ore ordonată unilateral de președintele rus Vladimir Putin, pentru a marca Crăciunul pe stil vechi în regiunea aflată în conflict, relatează Reuters.

Vineri dimineață – ajunul Crăciunului pentru ruși și mulți ucraineni – obuze rusești au lovit Kramatorsk, un oraș ucrainean aflat în apropierea liniei frontului în regiunea industrială Donețk, pe care Rusia o revendică ca teritoriu al său, a declarat primarul orașului.

„Kramatorsk se află sub focuri de armă. Rămâneți în adăposturi”, a spus primarul Oleksandr Honcearenko. El nu a dat detalii despre pagube.

Biserica Ortodoxă a Rusiei sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie. Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina este recunoscută ca autocefală, începând din 2019, și respinge orice noțiune de loialitate față de patriarhul Moscovei. Mulți credincioși ucraineni și-au schimbat calendarul pentru a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, ca în Occident.

Mesajul ironic al armatei ucrainene

Armata ucraineană a distribuit un mesaj ironic după armistițiul propus joi de președintele rus Vladimir Putin, promițând însă că nu îi va împușca pe soldații săi în spate.

„Salutăm oferta de încetare a focului. Rușii ar trebui să celebreze Crăciunul și toate sărbătorile care urmează alături de familiile lor”, afirmă un mesaj postat pe Twitter de pagina oficială a Ministerului Apărării de la Kiev.

„În timpul regrupării ocupanților, promitem să nu îi împușcăm în spate”, adaugă acesta.

Postarea forțelor armate ucrainene vine în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a declarat joi noaptea, în timpul discursului său zilnic adresat națiunii, că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri înaintările ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente.

„Ce le va aduce asta? Doar încă o creștere a pierderilor lor totale”, a spus liderul de la Kiev adăugând că războiul „se va încheia fie când soldații voștri vor pleca, fie când noi îi vom arunca afară”.

Anterior, consilierul său Mihailo Podoliak a afirmat că Ucraina va accepta armistițiul propus de Kremlin după ce acesta va ordona retragerea trupelor sale de pe teritoriul ucrainean.

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a reacționat la rândul său pe Twitter ulterior, afirmând că propunerea de încetare a focului făcută de Vladimir Putin „nu poate și nu trebuie luată în serios”.

Scopul lui Putin

Anunțul lui Vladimir Putin, potrivit căruia forțele rusești vor efectua o încetare a focului de 36 de ore de-a lungul întregii linii de front din Ucraina, este probabil o operațiune menită să afecteze reputația Ucrainei, arată Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport al său.

Acesta i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să pună în aplicare o încetare temporară a focului de-a lungul întregii linii de front din Ucraina de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la miezul nopții de 7 ianuarie.

Având în vedere că liderul rus „nu se poate aștepta în mod rezonabil ca Ucraina să respecte termenii acestei încetări a focului declarate brusc, ar fi putut solicita încetarea focului pentru a cataloga Ucraina ca fiind inacceptabilă și nedoritoare de a face pașii necesari pentru negocieri”, spun specialiștii ISW.

De asemenea, institutul precizează că organizarea și punerea în aplicare a unui armistițiu temporar necesită timp, iar dacă Vladimir Putin ar fi fost serios în legătură cu acest plan, atunci ar fi trebuit să facă anunțul cu mai mult de 24 de ore înainte.

De altfel, prima veste a unui „armistițiu de Crăciun” (pe rit vechi) a venit dinspre patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Acesta este un susținător fervent al războiului, iar declarația președintelui rus a venit ca un soi de răspuns la propunerea acestuia, se mai arată în evaluare.

„Încadrarea de către Putin a încetării focului pe motive religioase întărește, în plus, o altă dublă operațiune de (dez) informare rusă care încadrează Ucraina ca fiind o țară care suprimă grupurile religioase și îl poziționează pe Putin ca fiind adevăratul protector al credinței creștine”, mai spune institutul.

„Oficialii ucraineni și occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, au evidențiat imediat ipocrizia anunțului de încetare a focului și au subliniat că forțele rusești au continuat să lovească infrastructura militară și civilă ucraineană pe 25 decembrie – când mulți ucraineni ortodocși sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou”, transmite ISW.

„O astfel de pauză ar avantaja în mod disproporționat trupele rusești și ar începe să priveze Ucraina de inițiativă”, concluzionează institutul.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat scepticismul cu privire la încetarea focului anunțată de Vladimir Putin, calificând-o drept „cinică”, având în vedere atacul de Anul Nou al Moscovei asupra Ucrainei și spunând că SUA au „puțină încredere” în intențiile anunțate.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

FCSB se desparte de încă un jucător: S-a simțit jignit de propunerea roș-albaștrilor

Urmatoarea stire

O rețea de proxeneți din Constanța, destructurată de DIICOT

Stiri pe aceeasi tema