”Nu am planificat să mor la vârsta de 8 ani” VIDEO


Miercuri, 21 Iunie 2023, ora 23:27

535 citiri

Băiatul pentru care s-au donat bani FOTO captură video

O nouă înșelătorie care circulă pe Instagram și YouTube și implică un copil bolnav de cancer a reușit să lase donatori bine intenționați fără sute de mii de euro, avertizează experții.

Clipul “sfâșietor” de un minut înfățișează un băiat de opt ani numit Semion care roagă în limba rusă să i se ofere bani pentru tratamentul cancerului pulmonar. Anunțul este găzduit pe o pagină de strângere de fonduri, care a adunat aproape 250.000 de dolari (195.000 de lire sterline) în donații de la peste 8.600 de persoane.

Cu toate acestea, firma de cercetare în domeniul securității cibernetice Avast afirmă că videoclipul este o înșelătorie și “exploatează generozitatea oamenilor” și dorința innăscută de a ajuta pe alții.

Videoclipul este, de asemenea, găzduit pe Drove.com, o platformă de publicitate pentru donații cu “un scor de încredere foarte scăzut”, conform Scam Advisor. A fost postat pe YouTube pe data de 17 mai și de atunci a înregistrat peste 2.300 de vizualizări.

În videoclip, Semion afirmă că familia sa nu-și poate permite tratamentul pentru cancerul său și că, dacă nu primește acest tratament în următoarele două săptămâni, va fi prea târziu să-l salveze. “Vă rog, fac apel la inimile voastre”, imploră acesta.

“Nu vreau să zac în pat și să ma sufoc. Nu mă ignorați. Nu mă lăsați să zac în pat și să sufăr. Am doar 8 ani. Nu am planificat să mor la vârsta de opt ani. Cancerul pulmonar poate avansa și îmi poate lua încet complet plămânii. Atunci nici ventilatorul nu va mai ajuta. Nimic nu mă va mai ajuta și cancerul mă va sufoca. Dă-mi o șansă să primesc tratamentul care îmi va salva viața.”

Videoclipul este în limba rusă, dar există diferite versiuni subtitrate în limba engleză, franceză, spaniolă și ucraineană, a declarat Avast pentru MailOnline.

Suma totală strânsă până în prezent este de 246.920 de euro, dar aceasta reprezintă doar aproximativ o treime din obiectivul lor de peste 750.000 de euro.

Oamenii au lăsat comentarii pline de compasiune în timp ce făceau donațiile, unul dintre aceștia afirmând: “Doamne, te rog binecuvântează acest copil”.

“Credeți în Dumnezeu cu toată inima voastră”, a scris altcineva.

Nu este clar cine se află în spatele videoclipului, dar organizatorii paginii de strângere de fonduri pretind că fac parte din World Champions, o organizație din Israel care oferă “sprijin pentru copiii cu cancer”.

Scam Advisor susține că World Champions este o organizație de caritate legitimă și “foarte probabil nu o înșelătorie”, având un “scor de încredere” ridicat de 92 la sută. Cu toate acestea, pagina de strângere de fonduri de pe Drove.com vine cu detalii de transfer bancar către o persoană numită Alufei Olam.

Pagina afirmă că Olam face parte din World Champions, deși nu pare să existe nicio…

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

ANPC ia la verificat mall-urile

Mai multe firme aflate într-un mall din Bucureşti au fost verificate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.…