Noul ministru al integrării din Israel cere limitarea imigrației non-evreiești


Noul ministru al integrării al Israelului, Ofir Sofer, care se ocupă de repatrierea evreilor, s-a exprimat luni în favoarea limitării oportunităților pentru imigranții care nu sunt evrei conform legii evreiești de a se reinstala în Israel.

Foto: Arhiva Adevărul

Vorbind la postul de radio de stat Kan, Sofer, reprezentând blocul sionismului religios de extremă dreaptă, a cerut modificări ale Legii israeliene a întoarcerii, în temeiul căreia descendenții evreilor din întreaga lume au dreptul să imigreze în Israel cu posibilitatea obținerii cetățeniei în mod automat. Ministrul a deplâns că, potrivit datelor sale, în 2022, dintre repatriații în Israel din Rusia și Ucraina, 72% erau neevrei, conform halakha – codul de legi religios evreiesc.

În ultimul an, o parte semnificativă – aproximativ 40.000 din 55.000 – din persoanele care au făcut aliya (repatriere în Israel) nu sunt evrei Halakha. Unii dintre acești noi repatriați au profitat de Legea Întoarcerii. Această portiță trebuie să fie închisă”, a spus Sofer, referindu-se la una dintre prevederile acestui document, care dă dreptul la repatriere nepoților evreilor, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne din Israel nu atribuie în acte naționalitatea evreiască unor astfel de imigranți.

Anterior, „clauza nepoților” din Legea Întoarcerii a făcut obiectul unei dezbateri aprinse în timpul negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliție – mulți reprezentanți ai forțelor politice religioase de extremă-dreapta și ortodoxe, care au format în cele din urmă o coaliție cu partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu, au cerut ca această parte a legii să fie abolită pentru a păstra „caracterul evreiesc” al Israelului, protejându-l de afluxul de repatriați care nu sunt considerați evrei conform halakha. Potrivit lui Sofer, ca urmare, partenerii de coaliție au ajuns la un acord că acest articol va fi schimbat într-un fel sau altul. Totodată, ministrul s-a exprimat în favoarea unei astfel de măsuri fără proceduri legislative îndelungate. „Soluția trebuie găsită fără a recurge la tergiversări”, a spus el.

Repatrierea evreilor în Israel

Potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Repatrierii și Integrării, de la 1 decembrie 2021 până la 1 decembrie 2022, Israelul a primit peste 70.000 de noi imigranți. Potrivit ministerului, 54% din total sunt repatriați din Rusia, 21% sunt repatriați din Ucraina, iar alți 3% sunt din Belarus. În plus, rămâne un flux constant de repatriați din SUA (5%), Franța (4%), Etiopia (2%) și Argentina (2%).

Pe fundalul izbucnirii ostilităților din Ucraina după 24 februarie, Israelul a lansat programul „Acasă în Israel” special pentru cei care doresc să se repatrieze de urgență din Rusia, Belarus și Ucraina. Ca parte a acestui program, un total de aproximativ 60.000 de noi repatriați au sosit în Israel în cursul anului, reiese din raportul din decembrie al ministerului.

Legea întoarcerii

Israelul, conform Declarației sale de independență din 14 mai 1948, este deschis „pentru repatrierea și asocierea evreilor împrăștiați în întreaga lume”. Legea întoarcerii, în vigoare în țară, garantează dreptul la repatriere și la cetățenia ulterioară oricărui evreu, indiferent de cunoașterea limbii de stat, vârstă, sex, profesie, venituri. În plus, conform acestei legi, aceste drepturi sunt conferite soțului (soției) unui evreu, copiilor și nepoților acestuia împreună cu soții lor.

În timpul existenței Israelului, populația a crescut de 10 ori, iar repatrierea a fost cea care a asigurat o proporție semnificativă din această creștere. Acest lucru a fost evident mai ales la începutul anilor 1990, când au sosit în țară peste un milion de imigranți din țările fostei URSS. 

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

A fost unul al relansării şi al oportunităţilor pentru sectorul aerian

Urmatoarea stire

Poftiți pe la noi: Poftiți la târg, 2 ianuarie 2023. Jador a furat mașina primarului și a fugit. Pedeapsa lui Nea Marin

Stiri pe aceeasi tema