Noi scumpiri semnificative ale benzinei și motorinei


Liderul pieței distribuitoare de carburanți a scumpit luni cu 8 bani pe litru atât benzina, cât și motorina în stațiile sale Petrom și OMV, în ultimele 10 zile prețul acestora fiind majorat cu 29 bani, respectiv 38 bani/l. Aceasta este cea de-a 7-a scumpire efectuată de OMV Petrom în ultimele 10 zile. Începând cu 7 octombrie, când trendul de ieftinire a a carburanților s-a inversat, motorina s-a scumpit cu 38 de bani/l, iar benzina cu 29 bani/l, relevă date analizate de Profit.ro.

În cele 3 luni precedente, după introducerea reducerii de 50 de bani pe litru convenită de Guvern cu companii, carburanții se ieftiniseră cu 1,3 lei/l (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/l (sau 23%). În urma scumpirilor de vineri, prețul motorinei standard comercializate de liderul pieței în stațiile sale din capitală era de 8,27-8,30 lei/l, în stațiile Petrom, și de 8,35-8,38 lei/l, în cele OMV, în timp ce benzina standard se putea cumpăra cu 6,79-6,86 lei/l, respectiv 6,91-6,94 lei/l.

Scumpirile din octombrie au adus prețurile la nivelul celor înregistrate în urmă cu o lună. În ultimele 3 zile, toate companiile distribuitoare de carburanți au efectuat maorări similare la motorină, aceasta ajungând la un preț de 8,20-8,23 lei/l în stațiile Lukoil  și la 8,26-8,30 lei/l în cele operate de MOL și Rompetrol.

Şi în cazul benzinei au fost efectuate scumpiri, însă mai reduse, prețurile acesteia ajungând la 6,71-6,76 lei/l în stațiile Lukoil și la 6,82-6,86 lei/l în cele Rompetrol MOL. În următoarele ore, însă, concurenții OMV Petrom vor majora suplimentar prețurile, așa cum au obișnuit piața, stațiile Petrom, de obicei cele mai ieftine, fiind în prezent mai scumpe decât cele ale MOL și Rompetrol, cel puțin în cazul motorinei.

Piața regională, dependentă de importurile de țiței și produse petroliere rusești, este extrem de sensibilă la incidentele de alimentare, precum a fost anunțul avariei înregistrate la oleoductul Prietenia, din care se alimentează rafinăriile din Ungaria, Austria, Cehia sau Slovacia.

Creșterile de preț vor continua, probabil, ca urmare a apropierii momentului intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței din Rusia, pe 5 decembrie, doar intrarea economiei globale într-o recesiune severă putând inversa acest trend.

În plus, cererea regională, cel puțin de motorină, este influențată de cea ucraineană, țară rămasă fără capacități de rafinare, bombardate de ruși, și care și-a majorat de 12 ori importurile, inclusiv din România. O parte din motorina importată de România este reexportată în Ucraina, țară care recent a reintrodus accizele la carburanți.
La 1 octombrie, a intrat în vigoare măsura privind reducerea prețului carburanților cu 50 de bani pe litru, valabilă până la 31 decembrie 2022. Majorările din ultima vreme aproape au anulat efectul compensării.

Citeste continuarea pe www.obiectivdesuceava.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cine sunt concurenții din echipele juraților de la Chefi la cuțite. Aceștia au început cursa pentru marele premiu / VIDEO

Urmatoarea stire

Cadastrare gratuită la Cugir: Proprietarii de terenuri din mai multe zone, așteptați să depună actele

Stiri pe aceeasi tema