Nicușor Dan, reclamat de ANI la Parchet, pentru abuz în serviciu și favorizare / Reacția lui Nicușor Dan: „O interpretare eronată a legii”


Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, joi, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, transmite Agerpres.

De asemenea, ANI îl acuză pe Nicuşor Dan de incompatibilitate şi conflict de interese.

* Incompatibilitate – potrivit unui comunicat al ANI, în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicuşor Dan a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

* Conflict de interese – în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Nicuşor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. În opinia ANI, Nicuşor Dan a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Pe de altă parte, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Nicuşor Dan a infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal şi a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât:

* o amendă contravenţională aplicată de către o instituţie publică lui Nicuşor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti, iar demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul PMB pentru Nicuşor Dan, atât în calitate de persoana fizică, cât şi în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi;

* în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

ANI a sesizat şi Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicuşor Dan a celor patru funcţii de conducere în cadrul instituţiilor sau serviciilor publice – Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administraţia Străzilor Bucureşti, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte, fără a avea un mandat de reprezentare.

De asemenea, a fost sesizată Curtea de Conturi cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenţionale aplicată lui Nicuşor Dan în calitate de persoană fizică din bugetul Primăriei Capitalei.

Reacție

Tot joi, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va ataca în instanţăș în termenul legalș Raportul ANI, acuzând Agenţia că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii, potrivit News.ro.

”Faţă de comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate, precizez următoarele: Voi ataca în instanţă în termenul legal Raportul Agenţiei. Agenţia imi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii”, anunţă primarul Capitalei.

El precizează că pe perioada de vacanţă a funcţiei de director al unor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, a exercitat faţă de aceste instituţii atribuţiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ): “Primarul conduce instituţiile publice de interes local, precum şi serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcţia de director în aceste instituţii şi fără a fi retribuit.

Primarul mai spune că ”sancţiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului Bucureşti, nu persoanei fizice Nicuşor Dan, fapt confirmat de instanţă”.

”Solicit Agenţiei Naţionale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul”, cere Nicuşor Dan pe Facebook.

VIDEO | Ambasadoarea SUA i-a transmis premierului că implicarea României în combaterea traficului de persoane e un argument puternic pentru Visa Waver

Citeste continuarea pe universul.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Impactul în buget al transportului de călători. Banii în mișcare, Digi24

Urmatoarea stire

Promisiunea făcută de Zelenski după ce Ucraina a primit arme cu rază lungă de acțiune din SUA

Stiri pe aceeasi tema