Nicușor Dan, despre iarna anului 2022: „O să avem avarii pentru că rețeaua este proastă. Remedierea unei avarii durează 3 zile”. Care sunt zonele afectate


Primarul General al Capitalei – Nicușor Dan – a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Temperaturile fluctuează în acest decembrie de la grade cu plus la grade cu minus sau, uneori, la temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă. Dacă starea vremii este incertă, un singur lucru este cert pentru o bună parte din locuitorii Capitalei: în locuințe este frig. Cum o să fie iarna aceasta pentru bucureșteni? Primarul General al Capitalei a spus la Europa FM că va fi una mai bună decât cea din 2021, însă avarii vor exista în continuare din cauza stării precare a rețelei de termoficare. Totuși, Nicușor Dan a spus că există echipe care vor acționa pentru a soluționa avariile, iar timpul mediu de răspuns al echipelor este de trei zile. Înlocuirea conductelor vechi se va realiza cu fonduri europene: „pentru moment avem bani pentru 250 de kilometri”, a spus Nicușor Dan la Europa FM.

„Sunt locuri pe care bucureștenii le știu. Sunt două tipuri de probleme: una că sunt acele zone în care starea rețelei este mai proastă decât în alte locuri, cum este Tineretului sau cum este Bulevardul Timișoara. Și sunt celelalte zone cum este Pantelimon, Colentina și Aviaței care sunt capete de rețea și unde, din cauza presiunii, nu ajunge suficient agent termic. Cam asta este harta”, a explicat Primarul General al Capitalei.

„Am atribuit deja – acolo unde am văzut că nu merge cu companiile municipale să facem lucrările în ritmul care trebuie – și anul acesta am lucrat prima oară cu companii private pe mai multe segmente. Iarna aceasta, prima oară lucrăm iarna pe aceleași anumite racorduri unde se pot pune conducte provizorii. Și am atribuit deja și acum se face proiectare, și din primăvară vom intra în acei 200 de kilometri conductă principală cu fonduri europene – 210 (n. r. kilometri). Și prima oară din iarna asta o să avem în zona de est – în Titan, mai precis – o nouă centrală provizorie pentru trei ani”, a spus Nicușor Dan la Europa FM.

„Deci, noi aveam două centrale în vest, două în sud și două în est și nord-est. Cele două au fost desființate și asta a dezechilibrat cu totul sistemul și acum reușim să punem una provizorie în est. Și probabil că până în iarna viitoare o să mai avem una sau două astfel de centrale provizorii ca să echilibrăm sistemul. Și în plus, în sfârșit, 2021 – 2022, Primăria a plătit cu eforturi toată subvenția astfel încât să dăm o stabilitate pe întreg sistemul Primărie – Termoenergetica – Elcen – Romgaz. Lumea știe că suntem oameni serioși și în felul acesta vin firmele la licitațiile pe care noi le organizăm, vin oameni să se angajeze la Termoenergetica. Acesta este mersul obligatoriu al lucrurilor, să recăpătăm încredere”, a adăugat Nicușor Dan.

Cum vor resimți bucureștenii iarna aceasta?

„Noi am avut cea mai proastă iarnă din punctul de vedere al funcționării sistemului – cea mai proastă iarnă a fost 2020 când, vă aduc aminte, a fost o avarie majoră înainte de Crăciun și au fost 1500 – 2000 de blocuri fără apă caldă înainte de Crăciun. Iarna lui 2021 a fost ceva mai bună decât iarna lui 2020 ca sistem. Iarna lui 2022 o să fie ceva mai bună decât cea din 2021”, a explicat Nicușor Dan.

„O să avem avarii pentru că rețeaua este proastă – sunt conducte de 40-50-60 de ani și o să crape. Avem echipe de răspuns la avarii. Avariile, însă, durează pentru că sunt proceduri tehnice și imediat ce se sudează, se înlocuiește bucata respectivă tocmai pentru că tot ce este lângă este șubred până când îți crește presiunea și ajunge să fie mulțumitoare pentru a nu plesni din nou – trebuie făcut procesul acesta lent – durează până când oamenilor le revine”, a spus Primarul General al Capitalei la Europa FM.

Întrebat în cât timp pot avea parte bucureștenii de apă caldă și căldură în cazul remedierii unei avarii la rețeaua de termoficare, Nicușor Dan a spus că: „O medie de trei zile cu tot procesul acesta: golit, așteptat să se răcească, sudat și creșterea progresivă a presiunii. Când sunt avarii mari, cum avem acum în Tineretului și în Brâncoveanu. Cum am avut săptămâna trecută și sunt remediate și în curs de creștere a presiunii”.

Când vor fi înlocuite toate conductele vechi ale rețelei de termoficare din Capitală?

„Pentru moment avem bani pentru cam 250 de kilometri și despre care știm că sunt cei mai fragili. În momentul în care o să-i avem pe acești 250 plus cei 150 care au fost înlocuiți în ultimii ani, starea sistemului o să fie mult mai bună. Important este și că odată cu împrumutul acesta – pe care l-am luat și pe care o să-l finalizăm zilele acestea – în sfârșit situația financiară a sistemului este stabilă. Adică putem aplica și Primăria Capitalei prin compania ei și Elcenul – compania Ministerului Energiei – o să putem aplica la fonduri europene pentru modernizarea și a rețelei și a unitățilot de producție, care și ele au zeci de ani”, a explicat Primarul General al Capitalei la Europa FM.

„Fondurile europene sunt disponibile la Ministerul Energiei. Ce a lipsit până acum a fost starea de insolvență a Elcen, care datează din 2018, și falimentul Radet-ului și starea incertă a Termoenergeticii din ultimii ani. Acum, această situație financiară s-a stabilizat în sfârșit”, a mai spus Niculor Dan.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: 50 de blocuri din Sectorul 3 vor avea panouri fotovoltaice și pompe de căldură | AUDIO

Citeste continuarea pe www.europafm.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Gigi Becali s-a înțeles cu MOL Vidi pentru transferul lui Malcom Edjouma

Urmatoarea stire

Comisia Parlamentară Din SUA Care Anchetează Asaltul Asupra Capitoliului Recomandă Urmărirea Penală A Lui Donald Trump

Stiri pe aceeasi tema